Σε κυρίαρχο τηλεπικοινωνιακό κόμβο της Ευρώπης αναδεικνύεται η Ελλάδα, με τη συμμετοχή του Ομίλου ΟΤΕ μέσω της θυγατρικής του OTEGLOBE, στην κατασκευή του νέου υποθαλάσσιου διεθνούς καλωδίου υπέρ-υψηλών ταχυτήτων Asia Africa Europe – 1 (AAE-1). Η συγκεκριμένη επένδυση έρχεται να προστεθεί στις επενδύσεις ύψους €1,2 δισ. του Ομίλου ΟΤΕ, τα επόμενα 4 χρόνια στην Ελλάδα, σημαντικό μέρος των οποίων αφορά σε δίκτυα Νέας Γενιάς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.
Το ΑΑΕ-1 θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα στον κόσμο, έκτασης περίπου 25.000 χλμ και θα είναι από τα ελάχιστα που θα διασυνδέουν το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη.
Η κατασκευή του νέου καλωδίου αναμένεται να προκαλέσει ραγδαία ανάπτυξη στις συμμετέχουσες εταιρείες και χώρες, παρέχοντας ασφαλή, αξιόπιστη και ταχύτατη διασύνδεση.
Με την επένδυση αυτή ο Όμιλος ΟΤΕ, μέσω της OTEGLOBE, τοποθετεί την Ελλάδα στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη της Μεσογείου, η οποία θα αποτελεί πλέον μία από τις τρεις βασικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη, μαζί με την Ιταλία και τη Γαλλία.
Ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Ζαχαρίας Πιπερίδης, δήλωσε: “Αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της χώρας μας και με το βλέμμα στραμμένο στις απαιτήσεις του μέλλοντος, καταφέραμε να φέρουμε στην Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα καλωδιακά συστήματα του κόσμου, το ΑΑΕ-1, καθιερώνοντας έτσι την Ελλάδα ως το νέο μεγάλο τηλεπικοινωνιακό κόμβο της Μεσογείου και της Ευρώπης γενικότερα. Το όφελος είναι μεγάλο για τη χώρα μας και τον Όμιλο ΟΤΕ, αλλά εξίσου μεγάλο είναι και για τους πελάτες μας, καθώς με αυτήν μας τη νέα σημαντική επένδυση εξασφαλίζουμε την κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων αναγκών τους για υψηλής ποιότητας παγκόσμια διασύνδεση”.
Για την κατασκευή του ΑΑΕ-1, ένωσαν τις δυνάμεις τους δεκαεπτά από τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, εκπρόσωποι των οποίων υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Χόνγκ Κόνγκ τη Σύμβαση Κατασκευής και Συντήρησης (C&MA), σημαίνοντας την έναρξη των εργασιών κατασκευής. Το νέο καλώδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016.
Μεταξύ των 17 βασικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων που συνεργάζονται για την κατασκευή του ΑΑΕ-1 είναι οι China Unicom (Κίνα), Chuan Wei (Καμπότζη), Djibouti Telecom (Τζιμπουτί), Etisalat (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), Mobily (Σ. Αραβία), Omantel (Ομάν), OTEGLOBE (Ελλάδα), Ooredoo (Κατάρ), PCCW Global (Χόνγκ Κόνγκ), Pakistan Telecommunication Company Limited PTCL (Πακιστάν), Telecom Egypt (Αίγυπτος), TeleYemen (Υεμένη), TOT (Ταϋλάνδη), Viettel (Βιετνάμ) και επιπλέον πάροχοι από άλλες χώρες.
Με την ολοκλήρωση και εμπορική διάθεσή του, το ΑΑΕ-1 θα διασυνδέει πλέον το Χονγκ Κονγκ, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, την Ταϋλάνδη, την Ινδία, το Πακιστάν, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, την Υεμένη, το Τζιμπουτί, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία.
Για το ΑΑΕ-1 θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία 100 Gbps, φτάνοντας σε συνολική χωρητικότητα άνω των 40 Tbps (1 Tbps=1000 Gbps). Το πλεονέκτημα του καλωδίου είναι ότι θα μεταφέρει την τηλεπικοινωνιακή κίνηση από το Χονγκ Κονγκ και την Ασία στην Ευρώπη, μέσα από μία νέα διαδρομή, εναλλακτική από τα υφιστάμενα, υπερφορτωμένα υποθαλάσσια καλώδια, η οποία θα αποτελεί παράλληλα και τη συντομότερη δυνατή διαθέσιμη διαδρομή (low latency route).
Επιπρόσθετα, έχοντας δύο εναλλακτικά σημεία παρουσίας (PoP) στην Ασία (Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη) και τρία εναλλακτικά σημεία διασύνδεσης στην Ευρώπη (μέσω Γαλλίας, Ιταλίας και Ελλάδας), το AAE-1 θα παρέχει αρκετές επιλογές διασύνδεσης τόσο στα μέλη του καλωδίου όσο και στους πελάτες τους (diversity).