ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ
Η πρώτη ευρεία και μεγάλη συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για την αποτελεσματική και ορθολογική αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων και των ίδιων των επιχειρήσεων, είναι αυτή, την οποία ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς με το fund KKR (Kohlberg Kravis Roberts).
Πρόκειται για ένα deal, 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει - εκτός από την εξυγίανση των προβληματικών εταιρειών - και κεφάλαια 300 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν εύρυθμα.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Χωρίς να έχουν ανακοινωθεί οι λεπτομέρειες του deal, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πειραιώς θα έχει τον πρώτο λόγο για κάθε μεταβίβαση, που αντιστοιχεί κοντά στο 60% του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου.
Αυτό σημαίνει ότι, από τις πωλήσεις ή συγχωνεύσεις εταιρειών, που θα εξυγιανθούν, η τράπεζα θα πάρει πίσω συνολικά assets έως 720 εκατομμύρια ευρώ.
Για οποιαδήποτε μεταβίβαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί πάνω από το ποσό των 720 εκατομμυρίων, η KKR θα εισπράττει περί το 20%, και η Πειραιώς θα παίρνει πίσω το 80%.
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015, αφού δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις.
ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Όπως εκτιμά η διοίκηση της Πειραιώς, με αυτή τη συμφωνία η τράπεζα έχει να κερδίσει σε πολλά επίπεδα :
Με το πιστωτικό ίδρυμα του Μιχάλη Σάλλα να έχει στο χαρτοφυλάκιό του δάνεια και μετοχική παρουσία σε επιχειρήσεις, τις οποίες - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - ελέγχει πλέον, δίνεται λύση στο πώς οι εταιρείες αυτές θα διοικηθούν και θα ελεγχθούν αποτελεσματικότερα, αφού η αντιμετώπιση αυτών των διαδικασιών είναι πέρα από τις δυνατότητες κάθε τράπεζας, αλλά μέσα στις δραστηριότητες της KKR.
Επιπλέον, αν σκεφτεί κανείς ότι οι επιχειρήσεις αυτές χρειάζονται όχι μόνο σωστό management, αλλά και κεφάλαια για να λειτουργήσουν, το πακέτο των 300 εκατομμυρίων ευρώ, που δεσμεύθηκε πως θα επενδύσει η KKR, λύνει το γόρδιο δεσμό της κεφαλαιακής ενίσχυσης, ο οποίος στην ουσία αποτελεί και τροχοπέδη σε πολλές περιπτώσεις αναδιάρθρωσης εταιρειών - μεγάλο μέρος εκ των οποίων είναι βιώσιμες, αλλά αδυνατούν να βρουν κεφάλαια.
Τέλος, η μεταβίβαση στο μεγάλο fund μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ελαφρύνει και θα εξυγιάνει τον ισολογισμό της Πειραιώς, με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, 4 στα 10 δάνεια του ομίλου δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν.