ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ
Κάποτε, όταν στην Ελλάδα οι πιστωτικές ήταν σπάνιο είδος, η χρήση του πλαστικού χρήματος ήταν μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία...
...με το χειροκίνητο... "τερματικό", όπου ο έμπορος έπρεπε να γράψει χειρόγραφα τις λεπτομέρειες της συναλλαγής και να καλέσει και την τράπεζα, για να πάρει έγκριση, ειδικά αν το ποσό ήταν μεγάλο και αμφισβητούνταν η αξιοπιστία του πελάτη.
Αυτά συνέβαιναν... last year !
Πλέον, αν και η Ελλάδα παραμένει χαμηλά στις αγορές με κάρτες, οι νέες τεχνολογίες έρχονται στη χώρα μας πολύ ταχύτερα και έγκαιρα, σε σχέση με παλαιότερα.
Οι ανέπαφες συναλλαγές είναι το νέο στοίχημα για τις εταιρείες διαχείρισης πιστωτικών καρτών, σε ό,τι μας αφορά.
Ήδη, "στο τέλος του '14, υπολογίζουμε τις contactless κάρτες κοντά στις 300.000 και τερματικά στα 8.000", εκτιμά στο news.gr ο επικεφαλής της MasterCard για Ελλάδα και Κύπρο, Θάνος Γεραμάνης.
"Πρέπει να υπάρχουν σε μια αγορά τουλάχιστον 10% κάρτες contactless και τουλάχιστον 8-10% των σημείων αποδοχής. Αυτό, στην Ελλάδα, μεταφράζεται σε 1,5 εκατομμύριο κάρτες και περίπου 10.000-15.000 τερματικά. Μέχρι τα μέσα του 2015, θα έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο καμπής. Προσδοκούμε ότι, μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, θα υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια τέτοιες κάρτες και περισσότερα από 20.000 - 25.000 τερματικά", προσθέτει.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΑΝΕΠΑΦΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Πελάτης και έμπορος απεμπλέκονται από τον κίνδυνο να έχουν πάνω τους μετρητά.
Επιπλέον, ο επιχειρηματίας γλιτώνει και το κόστος της διαχείρισης μετρητών από λάθη στο ταμείο και πλαστά χαρτονομίσματα ή κέρματα.
"Πλέον, στο εξωτερικό, ο πελάτης είναι ο μόνος, που κρατάει την κάρτα, δεν εμπλέκεται καθόλου ο ταμίας. Αυτό απλοποιεί τα βήματα του εμπόρου για να αποδεχθεί μια πληρωμή. Άρα, όσο μειώνουμε τη διάδραση του εμπόρου και του ταμία με τη συναλλαγή, που δεν είναι κάτι που παράγει όφελος, τόσο έχει ανταποδοτικά οφέλη ο έμπορος", σημειώνει ο κύριος Γεραμάνης.
Επιπλέον, έχει απλοποιηθεί σημαντικά η προμήθεια του τερματικού για τον έμπορο, αφού μπορεί να το αποκτήσει σε πολύ σύντομο διάστημα από την έναρξη της επιχείρησής του και να πάρει έγκριση για τις συναλλαγές.
ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΕΣΟΝΤΑΙ... ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ !
Και το επόμενο βήμα, είναι οι... άυλες πιστωτικές !
Ο Θάνος Γεραμάνης εξηγεί :
"Οι κάρτες αυτές δεν θα είναι κάρτες, αλλά θα γίνουν ηλεκτρονικά πορτοφόλια, είτε από κινητά, είτε από tablets, είτε από το PC.
Η ιδέα θα είναι ότι θα έχουμε μια κάρτα, που θα "κάθεται" στο σπίτι μας ή στο τραπεζικό κατάστημα και θα τη χρησιμοποιούμε σε άυλη μορφή, μέσω διαφορετικών καναλιών συναλλαγών".
Έτσι, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, το κινητό και οι υπόλοιπες συσκευές θα είναι "φορτωμένες" με χρήματα, και με ένα απλό σκανάρισμα θα μπορούμε να κάνουμε άνετα τις αγορές μας και να έχουμε τον πλήρη έλεγχο και καταγραφή του τι, πότε και πώς το ψωνίσαμε.
Και, η ώρα αυτή δεν αργεί να έρθει :
"Μέσα στο '15, θα λανσάρουμε τέτοια πορτοφόλια με τράπεζες, που θα δουλεύουν στην αρχή στο ηλεκτρονικό περιβάλλον, και στο τέλος του '15 ή κάποια στιγμή το '16 θα πάμε σε μοντέλα εμπορικού λανσαρίσματος, όχι πιλοτικά", καταλήγει ο κ. Γεραμάνης.