Οι κρεατοφάγοι ζητούν περισσότερο βοδινό-Οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν

Λάτρεις του βοδινού αποδεικνύονται οι... εραστές του κρέατος, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πλέουν θέλουν περισσότερο βοδινό από αυτό, που μπορούν να παράξουν οι κτηνοτρόφοι !

Είναι χαρακτηριστικό ότι, την περασμένη εβδομάδα, τα future του συγκεκριμένου κρέατος έφτασαν στην τιμή - ρεκόρ των 1.705 δολαρίων/λίβρα (3.450 δολάρια/κιλό) !

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η πραγματική δαπάνη για βοδινό, που αποτελεί μονάδα μέτρησης για τη ζήτηση, είναι αυξημένη κατά 5,2% σε σχέση με πέρυσι, και 9,1% υψηλότερα συγκριτική με οποιοδήποτε από τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Paragon Economics."Αν θέλεις βοδινό, θα συνεχίσεις να πληρώνεις αυτά τα επίπεδα υψηλών τιμών", δηλώνει ο πρόεδρος της εταιρείας, Steve Meyer.

 

 

 

Γιατί, όμως, η ζήτηση αυξάνεται ;

"Έχουμε δει αυτό να συμβαίνει την τελευταία διετία, καθώς οι καταναλωτές σκέφτονται ότι 'το κρέας δεν είναι τόσο κακό για μένα, όσο μου έλεγαν κάποτε'", προσθέτοντας ότι αυτό "έχει ωθήσει περισσότερο τα κόκκινα κρέατα από ό,τι τα πουλερικά και τη γαλοπούλα".

Η κατανάλωση των τεσσάρων βασικών κρεάτων - μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και γαλοπούλα - είναι αυξημένη κατά 8% από πέρυσι.

Πάντως, η πλευρά της προσφοράς στην εξίσωση αναδεικνύει μια άλλη πλευρά, που δεν αποτελεί καλά νέα για τους εραστές του κρέατος. Οι ξηρασίες του 2011, που χτύπησαν το Τέξας και την Οκλαχόμα, μείωσαν σημαντικά τα βοσκοτόπια. Και, αν αναλογιστούμε ότι αυτές οι δύο περιοχές αντιστοιχούν στο 25% όλης της αμερικάνικης παραγωγής βοδινού, καταλαβαίνουμε τη ζημιά.

Και, μπορεί τώρα ο καιρός να είναι πιο ευνοϊκός, αλλά οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε μια μακρά διαδικασία αντικατάστασης των βοοειδών, που σημαίνει ότι θέτουν εκτός προσφοράς κρέατος τα θηλυκά για να τα εκθρέψουν, μειώνοντας ταυτόχρονα τη διαθέσιμη ποσότητα στην αγορά.

Απαιτούνται περί τα δύο χρόνια για να πάρεις κρέας από μικρά ζωντανά, και αυτό ξεκίνησε μόλις αυτή τη χρονιά.

Έτσι, με σφιχτή προσφορά και υπερβάλλουσα ζήτηση, να θεωρείτε δεδομένη τη διατήρηση των υψηλότερων τιμών στους επόμενους μήνες.