Ο Josef Ackermann χρησιμοποίησε την επιρροή του ως επικεφαλής της Deutsche Bank AG για να βοηθήσει στη διάσωση του ευρώ, διαπραγματευόμενος τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, αυτή της Ελλάδας. Τώρα, επιστρατεύεται για να επαναφέρει στη ζωή ένα θύμα αυτής της συμφωνίας.
Με αυτό το σχόλιο, το Bloomberg αναφέρεται στο γεγονός ότι ο Ackermann, που αποχώρησε από την Deutsche Bank το 2012, έχει προταθεί από τους Wilbur Ross και Τyrus Capital ως επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου. Η πρόταση αυτή αναμένεται να τεθεί ενώπιον της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου.
Σύφμωνα με το αναλυτικό δημοσίευμα, το Josef Ackermann στηρίζουν ο Viktor Vekselberg, δεύτερος πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας, και ο Wilbur Ross, Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, που έβγαλε χρήματα, επενδύοντας στην Bank of Ireland Plc, και βλέπει ευκαιρία στην πληγείσα κυπριακή τράπεζα. Ο τραπεζίτης, επίσης, είναι τακτικός επισκέπτης του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, που διοργανώνει ο Vladimir Putin στην Αγία Πετρούπολη.
"Φτιάξαμε μια πολύ μικρή λίστα ονομάτων, και το πιο επιφανές στη λίστα ήταν του Josef Ackermann", δήλωσε σε συνέντευξή του από τη Νέα Υόρκη ο Ross, επικεφαλής ενός ομίλου, που επένδυσε 360 εκατ. ευρώ στη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου. "Διαθέτει μια τεράστια ατζέντα. Μπορείτε να φανταστείτε ότι, επί της ουσίας, ξέρει τους πάντες στην Ευρώπη, του πάντες στην Ανατολική Ευρώπη και ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων στις ΗΠΑ και αλλού. Η Κύπρος, από την ίδια της τη φύση, όπως ισχύει και για την Ιρλανδία, είναι και θα συνεχίσει να είναι μια πολύ διεθνοποιημένη οικονομία. Γι αυτό είναι σημαντικό να έχουμε κάποιον σαν τον Josef Ackermann και κάποιον σαν εμένα και επίσης ρωσική εκπροσώπηση".
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, John Hourican, πρώην στέλεχος της Royal Bank of Scotland, θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των καταθετών στην τράπεζα καθώς, παράλληλα, προσπαθεί να κάνει τους Κύπριους να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Όπως αναφέρει, η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας, η οποία έχει ανασταλεί από το Μάρτιο του 2013, ενδέχεται να ξεκινήσει εκ νέου έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ο Ελβετός τραπεζίτης, όπως αναφέρει το Bloomberg – με πολυετή παρουσία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, 60 μίλια από την πόλη όπου γεννήθηκε – διαχειρίστηκε μεταμεσονύχτιες κλήσεις με τη Μόσχα για να επιτύχει μία συμβιβαστική λύση σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αποφεύγοντας αυτό που είχε αποκαλέσει κατάρρευση που θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτήν της Lehman Brothers. Καθώς η συμφωνία προχωρούσε με την ελληνική κυβέρνηση, ο Ackermann ταξίδευσε από το Μόναχο στην Αθήνα και το Παρίσι αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να σφραγίσει την τελική συμφωνία.
Η διάσωση επιβάρυνε τις κυπριακές τράπεζες, μεγάλοι κάτοχοι ελληνικού χρέους, με απώλειες 4,5 δισ. ευρώ, οι οποίες οδήγησαν σε αυτό, που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε ως μία από τις μεγαλύτερες καταρρεύσεις τραπεζικού τομέα στην ιστορία.