Τραπεζίτες : Αλλάξτε τώρα τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Οι έντονες αντιδράσεις των τραπεζιτών γύρω από τις λεπτομέρειες της ρύθμισης, που προωθεί για τα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση, διατυπώθηκαν χθες και επισήμως από τους εκπροσώπους των πιστωτικών ιδρυμάτων, στη συνάντηση, που είχε το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα. 

 

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ

 
Όπως έχει αποκαλύψει το news.gr, οι τράπεζες αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή στις ανακοινώσεις, που έσπευσε να κάνει ο Νίκος Δένδιας, προτού αποχωρήσει από το Ανάπτυξης. Μίλησαν για πυροτέχνημα, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε καμία περίπτωση, λόγω και του υψηλότατου κόστους για τα πιστωτικά ιδρύματα (εκτιμάται στα 5 έως και 10 δισ. ευρώ).
 
Στη χθεσινή συνάντηση, οι εκπρόσωποι των τραπεζών ζήτησαν τα εξής :
 
Να μην υπάρξει οριζόντιο κούρεμα για τα δάνεια των νοικοκυριών και
 
Σε περίπτωση, που τα φυσικά πρόσωπα μπουν σε ρύθμιση δανείων, να απαλλάσσονται από προσαυξήσεις στις οφειλές τους σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ

 
Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, οι τραπεζίτες είχαν από την πρώτη στιγμή επισημάνει τους προβληματισμούς τους για την εξαίρεση του του κινήτρου της επιδότησης επιτοκίου, του περιορισμού της μείωσης των προσαυξήσεων από οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία από το 100%, που προβλεπόταν αρχικά, στο 20% - για όσους μπουν στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
Επίσης, για το γεγονός ότι δεν υπάρχει στην ουσία παρέμβασηστη διαπραγματευτική διαδικασία, αφήνοντάς τη στην ουσία στη "διακριτική ευχέρεια" των τραπεζών... κάτι, που αυξάνει το κόστος διαχείρισης για τα πιστωτικά ιδρύματα, αφού θα πρέπει να καταρτίζουν ξεχωριστούς φακέλους για κάθε περίπτωση.