Νίκας : Η Chipita και ο ομογενής, που χτυπάνε την πόρτα Πλακόπητα

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Το πωλητήριο έχει μπει εδώ και καιρό από την Global Finance, του Άγγελου Πλακόπητα. 

Η επένδυση δεν έχει πάει, όπως προσδοκούσε η εταιρεία συμμετοχών, όταν το 2003 έμπαινε στην αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ.

Ούτε, ακόμα και όταν αποφάσισε - κόντρα στην τακτική της - να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο στην επιχείρηση.

Το deal με τον Υφαντή, το 2010, δεν έγινε ποτέ, λόγω σημαντικών διαφορών στο τίμημα.

Οι όποιες άλλες προσπάθειες πώλησης δε στέφθηκαν με επιτυχία. 

Ταυτόχρονα, η θέση της πάλαι ποτέ κραταιάς βιομηχανίας τροφίμων έχει επιδεινωθεί στη συγκεκριμένη αγορά, λόγω της ανόδου αρχικά της Creta Farms - με τη σειρά Εν Ελλάδι - και στη συνέχεια της Υφαντής - με τη γνωστή καμπάνια για το παριζάκι, των διατροφικών σκανδάλων, αλλά και της πτώσης της κατανάλωσης ευρύτερα, που κάθε άλλο παρά ανεπηρέαστη άφησε την εισηγμένη. 

Η χείρα βοηθείας από... φίλους από τα παλία, όπως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita - ο Πλακόπητας είχε τοποθετηθεί επενδυτικά παλαιότερα στην Chipita - ήρθε την κατάλληλη περίοδο, μέσω της συμμετοχής σε ομολογιακό δάνειο. 

Ο κύριος Θεοδωρόπουλος είναι μη εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Νίκας, πρόεδρος του οποίου είναι ο Στέργιος Νέζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Chipita (αντίστοιχα και ο κ. Πλακόπητας έχει θέση στο Δ.Σ. της Chipita).
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, η πλευρά Θεοδωρόπουλου ενδιαφέρεται να αυξήσει σημαντικά την παρουσία της στη Νίκας, συζητώντας, μάλιστα, για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας, που σήμερα κατέχει, με 67,48%, η GCI Food Enterprises Limited, της Global Finance. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και με τη Eurobank, που κατέχει το 11,99% των μετοχών, αλλά θα ενισχύσει το μερίδιό της (το υπόλοιπο 20,53% είναι free float, στο επενδυτικό κοινό).
 
Εκτός, όμως, από τον ιδιοκτήτη της Chipita, έντονο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και άλλη μια επιχείρηση, ελληνικών συμφερόντων, με έδρα, όμως, και εγκαταστάσεις σε ευρωπαϊκή χώρα, που έχει δραστηριότητα και στη χώρα μας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για πολύ δυνατό παίκτη, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να κάνει δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά και ήδη συζητάει για την απόκτηση και άλλης, μικρότερης, εταιρείας του κλάδου.
 
Και οι δύο ενδιαφερόμενοι εκτιμούν ότι - παρά τη μερική απαξίωση του ονόματος - το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει για τη Νίκας, με τις κατάλληλες κινήσεις, και να διεκδικήσει ξανά και επάξια την πρωτοκαθεδρία στα αλλαντικά. 
 
Σε κάθε περίπτωση, παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι η υπόθεση θα έχει κλείσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015, και - όποια και αν είναι η έκβασή της - αναμένεται να αλλάξει πολλά στη συγκεκριμένη αγορά. 
 

Η "ΝΙΚΑΣ" ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ