ΣΕΡΡΕΣ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ : ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Β. ΝΩΤΗΣ
Όταν, το 1992, ο Πάνος Τσινάβος εγκαινίαζε την ενασχόλησή του με την παραγωγή γιαουρτιού, οργανώνοντας happening με κοπάδι με πρόβατα στην κεντρική πλατεία των Σερρών, σίγουρα δε φανταζόταν ότι - 22 χρόνια μετά - θα είχε δημιουργήσει μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και παγωτού, με ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα, εξελίσσοντας στην ουσία την κληρονομιά, που του είχε αφήσει ο πατέρας του, με τη βιοτεχνία παγωτού από το 1954.
"Όποιος βγαίνει με προϊόν, που απευθύνεται μόνο στην ελληνική αγορά, θα βγει χαμένος", μας είπε με σιγουριά, κατά την παρουσίαση της νέας μονάδας της ΚΡΙ ΚΡΙ, στις Σέρρες.
Γι αυτό και ο ίδιος κοιτάζει και προσαρμόζει τα προϊόντα του στις ανάγκες και στις απαιτήσεις των αγορών του εξωτερικού, όπου ήδη έχει έντονη παρουσία.
Γι αυτό, άλλωστε, και μετά την περυσινή καταστροφική πυρκαγιά, παραμονή Χριστουγέννων, που κόστισε στην εισηγμένη περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ, φρόντισε - σε συνεργασία με τη Vivartia - να μην αφήσει τους Άγγλους της Waitrose, αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πελάτες του, χωρίς γιαούρτι.
Άλλωστε, ο ίδιος πιστεύει πολύ στις συνέργιες και συνεργασίες, και όχι στις εξαγορές, οι οποίες "9 στις 10 αποτυγχάνουν, λόγω διαφορετικών αντιλήψεων μεταξύ των επιχειρηματιών". Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη η ΚΡΙ ΚΡΙ έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με την ΙΟΝ, στον τομέα του παγωτού.
ΟΠΛΟ ΤΟ PRIVATE LABEL
Το μεγάλο όπλο της γαλακτοβιομηχανίας από τις Σέρρες, σε ό,τι αγορά το εξωτερικό, βρίσκεται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι αποτελούν πανευρωπαικά το 50% της αγοράς γαλακτοκομικών, ενώ οι συμφωνίες, που κλείνει και με άλλες τρεις αλυσίδες super market στην Βρετανία, αφορούν ακριβώς στην παραγωγή τέτοιων προϊόντων.
ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ... ΙΡΑΚ
Με δεδομένη την τάση για εξωστρέφεια, που έχει αναπτύξει η εταιρεία, εξάγει ακόμα από τη Δανία, μέχρι το Ιράκ, καθώς και σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία.
Επιπλέον, έχει ήδη δώσει τα χέρια με μεγάλο πελάτη στην Αγία Πετρούπολη, καθώς ο κύριος Τσινάβος πιστεύει πολύ στη ρωσική αγορά και περιμένει την άρση του εμπάργκο για να δραστηριοποιηθεί και εκεί.
Αντίθετα, δεν ενδιαφέρεται για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς θεωρεί ότι έχει υπερωριμάσει και πως οι τιμές έχουν πιεστεί σημαντικά. "Η μεγάλη ευκαιρία είναι η Ευρώπη", επιμένει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας.
ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ, ΣΕ ΝΕΑ ΥΠΕΡΣΥΧΡΟΝΗ ΜΟΝΑΔΑ
Η νέα μονάδα, που τέθηκε σε λειτουργία εννιά μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να έχει διπλάσια παραγωγή, από τους 100 στους 200 τόννους γιαουρτιού ημερησίως, με προοπτική τριπλασιασμού της, μόλις τοποθετηθούν και άλλα μηχανήματα και αξιοποιηθούν όλες οι εγκαταστάσεις.
Κόστισε 20 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 10,5 προήλθαν από την αποζημίωση της ασφαλιστικής εταιρείας, ενώ η εισηγμένη περιμένει 6 εκατομμύρια από τον αναπτυξιακό νόμο (έχουν ήδη εγκριθεί) και διεκδικεί άλλα 3,5 από την ασφαλιστική. Τα 9,5 έχουν καλυφθεί με ίδια κεφάλαια, χωρίς δανεισμό, ενώ ήδη έχει εγκριθεί ομολογιακό 6 εκατομμυρίων από την Alpha Bank, το οποίο η ΚΡΙ ΚΡΙ δεν είναι σίγουρο ότι θα αξιοποιήσει.
ΓΑΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω δραστηριοποίηση της εταιρείας στο φρέσκο γάλα, εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως έχει τη δυνατότητα να παράγει γάλα ημέρας, η ΚΡΙ ΚΡΙ δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται να επεκτείνει την πώλησή του και εκτός του νομού Σερρών, λόγω υψηλού κόστους.