Δωδώνη : Στην αγορά με πέντε νέα προϊόντα από το Σεπτέμβριο

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Με πέντε νέα προϊόντα, η Δωδώνη ετοιμάζεται να μπει ακόμα πιο δυναμικά στην αγορά η γαλακτοβιομηχανία από την Ήπειρο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του news.gr, τα προϊόντα αυτά προέρχονται από τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά. Αυτές τις ημέρες, στα εργαστήρια της εταιρείας πραγματοποιούνται συνεχείς δοκιμές, ώστε τα στελέχη να καταλήξουν με τους ειδικούς για το είδος των προϊόντων, που θα λανσάρουν προς πώληση.

Στόχος της διοίκησης της SΙ Foods, που είναι ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας, είναι η Δωδώνη να επανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο στη συγκεκριμένη αγορά. Ήδη, το 2013, κατάφερε να επανέλθει στην πρώτη θέση - την οποία είχε απολέσει - στη φέτα - τυποποιημένη και χύμα -, με μερίδιο 14%.

ΒΓΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ

"Η Δωδώνη ήταν στην εντατική, βγήκε από την εντατική, περπατάει και - με βάση το επενδυτικό πλάνο, που έχει χαράξει η εταιρεία - προχωράει", δηλώνει στο news.gr ο αντιπρόεδρος, Γιάννης Βιτάλης, και παρουσιάζει το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια :

Η εταιρεία στοχεύει σε ενίσχυση των εξαγωγών, με κινήσεις όπως οι αλλαγές στους αντιπροσώπους. Ήδη έχει παρουσία σε 35 χώρες και μέσα σε αυτή τη χρονιά άνοιξαν άλλες τρεις αγορές : Σερβία, Νορβηγία και Χιλή. Μάλιστα, στη Χιλή πηγαίνει πρώτη φορά φέτα, ως προϊόν προς πώληση.

Επιπλέον, έχει ήδη εγκριθεί επενδυτικό σχέδιο 3 εκατομμυρίων ευρώ στις γραμμές παραγωγής.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πάρα πολλά αιτήματα επιστροφής παραγωγών στη Δωδώνη από άλλες συνεργασίες και η εταιρεία κοιτάζει πώς να το χειριστεί. Πρόκειται για ένα 10% από τους 6.500 συνεργαζόμενους παραγωγούς και - όπως λένε στην εταιρεία - "εξετάζεται να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για να είναι μια διαδικασία win-win. Στόχος είναι και να ενταχθούν πάλι οι συγκεκριμένοι στο δίκτυο, αλλά και να καταδειχθεί ότι η εταιρεία δεν θα δεχθεί πίσω, χωρίς κριτήρια, όλους όσοι έφυγαν".

Οι σχεδιασμοί αυτοί αποδεικνύουν - όπως υποστηρίζουν από την εταιρεία - ότι οι επενδυτές ήρθαν για να μείνουν και "δεν υπάρχει κανένα θέμα πώλησης, όπως διαβεβαιώνουν. "Γιορτάσαμε τα 50 χρόνια, όταν ήρθαμε στην εταιρεία, και τώρα βλέπουμε στα επόμενα πενήντα", λένε χαρακτηριστικά. 

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Η ανακοίνωση της αποχώρησης των συνεταιρισμών, πωλώντας το 24,7% στην Sl Foods, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της εταιρείας για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εφόσον υπήρχε ανάγκη, οι συνεταιρισμοί άρχισαν να διερευνούν προθέσεις.

Μετά από 5-6 μήνες, προσέγγισαν την εταιρεία και είπαν: "Από το να χάσουμε τα μερίδιά μας και να μειωθούν αυτά στο ελάχιστο, ήρθαμε να διαπραγματευτούμε". Έτσι, η επίσημη πρόταση στην εταιρεία από την ένωση δεν άργησε να έρθει. Οι διαπραγματεύσεις με συντονιστή τον κύριο Βιτάλη κατέληξαν στη συμφωνία αυτή, που επικυρώθηκε από τη Γενική τους Συνέλευση. Το κομμάτι των μετοχών τους περνάει πλέον στη Δωδώνη και η εταιρεία, τιμής ένεκεν, τους παραχώρησε το 1% του συνόλου των μετοχών για συναισθηματικούς λόγους.

Άλλωστε, όλες οι πλευρές δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένες, και θεωρούν ότι είναι ιστορική στιγμή. Μετοχικά, δεν επηρεάζει πολλά, αφού ο μεγαλομέτοχος είχε ήδη το 67% (τώρα έχει το 92%), αλλά απελευθερώνει τους συνεταιρισμούς και τους διασώζει οικονομικά, λόγω των υποχρεώσεων που είχαν.