Του Νεκτάριου Β. Νώτη
Ήταν πριν από οκτώ χρόνια, όταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος άρχιζε την προσπάθειά του να αποκτήσει θέση στην τράπεζα Πειραιώς, με την αγορά μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου, όπου και συγκέντρωσε ποσοστό 2%. Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν τόσο εύκολα για τον ίδιο αυτή τη φορά, σε σχέση με το τι είχε γίνει στις περιπτώσεις της Εγνατίας και της Λαϊκής Τράπεζας. Ο – επίσης γνώστης του επιχειρηματικού παιχνιδιού και των deals –Μιχάλης Σάλλας επιχείρησε να οχυρώσει την Πειραιώς απέναντι σε επιθετικές εξαγορές. Επέλεξε, λοιπόν, να χτίσει θέση στην τράπεζα Κύπρου, φτάνοντας να κατέχει το 8,5%, και έχοντας καταβάλει κοντά στα 350 εκατομμύρια ευρώ.
Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και άκρως ενδιαφέρουσες :
Οι της Κύπρου δεν είδαν με καλό μάτι την κίνηση Σάλλα – παρά το γεγονός ότι ο ισχυρός άνδρας της Πειραιώς είχε ξεκαθαρίσει ότι δε στοχεύει σε επιθετική εξαγορά -, και κατέθεσαν δημόσια προσφορά για την Εμπορική, που πωλούνταν από το Δημόσιο.
Η Πειραιώς δεν έκρυψε την ενόχλησή της και ανακοίνωσε ότι πουλάει τις μετοχές, που έχει στην Κύπρου.
Ο Βγενόπουλος χτυπάει την πόρτα του Σάλλα για να πάρει τις μετοχές αυτές.
Τελικά, η κυπριακή πρόταση για την Εμπορική δεν έχει αίσιο αποτέλεσμα και η Πειραιώς ζεσταίνει πάλι το ενδιαφέρον της για την Κύπρου.
Ο Βγενόπουλος έχει στο μεταξύ ανακοινώσει σημαντική αύξηση κεφαλαίου, 5 δισ. ευρώ, μετά τη συνεργασία με τους Άραβες του Ντουμπάι.
Η χρηματιστηριακή αξία της Marfin Financial Group εκτοξεύεται και προσεγγίζει αυτή της Πειραιώς.
Ο Βγενόπουλος τηλεφωνεί στο Σάλλα και επιβεβαιώνει τη φημολογία για δημόσια πρόταση της Marfin για την Πειραιώς με βάση το πόσο, που οι δύο τράπεζες αποτιμούνταν στο ταμπλό.
Ο Σάλλας απαντά ότι πουλάει μόνο με premium άνω του 25% και καταθέτει δημόσια προσφορά για τη Marfin, στο 50% της χρηματιστηριακής της αξίας !
Η κίνηση αυτή μπλοκάρει τα σχέδια Βγενόπουλου, ο οποίος δεν καταφέρνει να καταθέσει προσφορά για την Πειραιώς και την Κύπρου. Έτσι, στρέφεται δικαστικά κατά της Πειραιώς, με την κατηγορία της υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Τελικά, και αφού ούτε το deal Πειραιώς – Κύπρου προχώρησε, Σάλλας και Βγενόπουλος κατέληξαν το Μάρτιο του 2007 σε συμφωνία, η οποία προέβλεπε την εξαγορά του 8,1% της Κύπρου, που κατείχε η Πειραιώς.
Το – προς όφελος και των δύο πλευρών, σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις – deal Πειραιώς – Marfin δεν έγινε ποτέ, σκοντάφτοντας στις προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων στελεχών, που δεν ήθελαν να χάσουν τις διοικητικές τους θέσεις (δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που ένα τραπεζικό deal στην Ελλάδα χαλάει από αυτό το λόγο).
Σήμερα, όμως, το 2014, και με όσα έχουν συμβεί στην τραπεζική αγορά – ελληνική και κυπριακή – υπερισχύει όλων το δόγμα “η ισχύς εν τη ενώσει”. Έτσι, προχώρησαν στη σημερινή συμφωνία.