Τράπεζες : Τα 10 δισ. ευρώ κρίνουν τις κινήσεις των 4 μεγάλων

Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Η απόλυτα επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε τον κύκλο αναζήτησης κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η προσπάθεια - όπως άλλωστε αναμενόταν - έφερε αποτέλεσμα, και μάλιστα πολύ καλύτερο από το προσδοκώμενο. 
 
Η σημαντική υπερκάλυψη των ζητούμενων κεφαλαίων, και μάλιστα όχι μόνο από επιθετικά fund, αλλά και από ταμεία και διαχειριστές, που επενδύουν με μακροπρόθεσμο ορίζοντα (όπως τα συνταξιοδοτικά). Επιπλέον, η παρουσία επώνυμων επενδυτικών σπιτιών αποδεικνύει ότι όσοι έβαλαν τα χρήματά τους στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, επενδύουν στην προοπτική του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, και κατά συνέπεια της ελληνικής οικονομίας, μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται οι τράπεζες.
 
Συνολικά, Πειραιώς, Alpha, Εθνική και Eurobank έχουν και σχεδιάζουν να μαζέψουν από την αγορά πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου και των ομολογιακών εκδόσεων. Δείτε πώς :
 
 

 
Από τα χρήματα αυτά, τα ποσά των αυξήσεων κεφαλαίου θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, ενώ τα ποσά από τα ομολογιακά, που προσφέρουν επιπλέον ρευστότητα, θα πρέπει να κατευθυνθούν άμεσα στην αγορά. 
 

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποτελεσμάτων και της μεθοδολογίας των stress test, που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Στο δρόμο για τις ευρωπαϊκές δοκιμές αντοχής, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται το φθινόπωρο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι παραδοχές της Φρανκφούρτης είναι πολύ ηπιότερες αυτών της Αθήνας. Γεγονός, που σημαίνει ότι πιθανότατα οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια. Αλλά, ακόμα και αν προκύψει τέτοια ανάγκη, εκτιμάται ότι οι υφιστάμενοι ιδιώτες μέτοχοι θα βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη για να υποστηρίξουν την επένδυσή τους. Πρόκειται για τους ίδιους, που έβαλαν τα παραπάνω χρήματα, και που - αν δεν το έκαναν - θα έπρεπε τα χρήματα αυτά να τα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. 
 
Κατόπιν όλων αυτών, το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει ; Οι μεγάλοι, οι συστημικοί παίχτες είναι τέσσερις οριστικά ; Δεν θα υπάρξει περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο ;  
 
"Το έχουν διατυπώσει ξεκάθαρα και οι δανειστές στα επίσημα κείμενά τους, όπου μιλούν για τέσσερις συστημικές τράπεζες", δηλώνει στο news.gr τραπεζίτης, που διοικεί ένα από αυτά τα ιδρύματα. Στη συνέχεια, όμως, προσθέτει με νόημα : "Βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Οι συνθήκες της αγοράς θα κρίνουν αν θα πάμε σε νέο κύκλο συγχωνεύσεων. Δεν είναι πιθανό αυτή τη στιγμή, αλλά αν υπάρξει ανάγκη, αν εκεί μας οδηγήσει η αγορά, θα δούμε αλλαγές". 
 
Η αναφορά αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι τα τραπεζικά επιτελεία βρίσκονται σε επιφυλακή. Το ίδιο και οι ξένοι τραπεζίτες και fund managers. Το σίγουρο είναι ότι ο τραπεζικός κλάδος θα εξακολουθήσει να συγκεντρώνει τα βλέμματα για αρκετό καιρό ακόμα.