Κερδίζουν έδαφος οι μικρές ζυθοποιίες

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η παραγωγική σχέση της Ελλάδας με τα αλκοολούχα ποτά περιοριζόταν κυρίως στο κρασί και στο ούζο, και πολύ λιγότερο στην μπίρα.

Μέχρι, που άρχισαν να ξεφυτρώνουν, αργά αλλά σταθερά, μικρές ζυθοποιίες σε όλη τη χώρα. Στον Πειραιά, στη Ρόδο, στην Τήνο, στη Σαντορίνη, στην Κέρκυρα, στην Εύβοια, στο Άργος, στη Σαντορίνη, στην Κρήτη, έχουν δημιουργηθεί μονάδες, οι πωλήσεις των οποίων αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Και, μπορεί ακόμα το μερίδιό τους στο σύνολο της αγοράς να είναι πολύ μικρό, τα προϊόντα τους, όμως, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, όχι μόνο σε καφετέριες, μπαρ και ταβέρνες, αλλά και στα super market.

Σύμφωνα με μελέτη της InfobankHellastat, αυτή την περίοδο λειτουργούν 15 εταιρείες.

ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ

Οι μονάδες αυτές εστιάζουν στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων (φρέσκες, μη παστεριωμένες μπύρες περιορισμένης διάρκειας ζωής) με παραδοσιακές μεθόδους, επωφελούμενες από τη σταδιακή στροφή των καταναλωτών στις εγχώριες μπύρες, εις βάρος των εισαγόμενων εμπορικών σημάτων (τα οποία εξακολουθούν να κατέχουν τα μεγαλύτερα μερίδια, αν και σημαντικά μειωμένα από προηγούμενα έτη). Οι περισσότερες διακινούν ιδιαίτερα περιορισμένες ποσότητες (ακόμα και κάτω από 1.000 εκατόλιτρα το έτος), λόγω της χαμηλής δυναμικότητας παραγωγής και της μικρής ακόμα περιόδου λειτουργίας τους.

Όπως δείχνει η μελέτη, αρκετές μικροζυθοποιίες υλοποιούν –ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν- επενδύσεις αναβάθμισης ή επέκτασης του εξοπλισμού τους, ώστε να αυξήσουν τη δυναμικότητά τους και να ικανοποιήσουν μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για ποιοτική, ελληνική μπύρα.

Έτσι, το 2013 σχεδόν όλες οι εταιρείες αύξησαν σημαντικά τους όγκους παραγωγής τους, με τη συνολική ποσότητα να προσεγγίζει τα 75.000 εκατόλιτρα, από 68.400 εκατόλιτρα το προηγούμενο έτος. Η ποσότητα αυτή καταλαμβάνει περίπου μόλις το 2% της συνολικής ποσότητας μπύρας που διακινήθηκε στη χώρα.

Ενδεικτική εξάλλου της δυναμικής που παρουσιάζει ο τομέας της μικροζυθοποιίας, αποτελεί η πρόσφατη ανακοίνωση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σχετικά με την πρόθεσή της να εισέλθει στην παραγωγή μικρής κλίμακας.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ

Ο κλάδος ωστόσο δεν στερείται προβλημάτων, όπως υποδεικνύει η παύση λειτουργίας της Craft και της Μεσσηνιακής Μικροζυθοποιίας λόγω χαμηλής ρευστότητας. Επιπλέον, σημαντική επιβάρυνση προκαλούν οι πρώτες ύλες, σημαντικές ποσότητες των οποίων είναι εισαγόμενες.

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Στη μελέτη της InfobankHellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 6 μικροζυθοποιίων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

 

Η ακτινογραφία του κλάδου

  2012 2011 2010 2009
Κεφαλαιακή Διάρθρωση        
Βραχ. υποχρεώσεις / Πωλήσεις 110,5% 91,7% 129,0% 99,0%
Βραχ. τραπεζικές υποχρ. / Πωλήσεις 81,7% 67,2% 197,9% 74,8%
Ξένα προς ίδια κεφάλαια 2,05 1,63 1,83 1,44
Κάλυψη τόκων από λειτουργικά κέρδη 3,05 4,82 2,70 4,94
Ρευστότητα        
Γενική ρευστότητα 0,95 0,96 1,03 1,36
Άμεση ρευστότητα 0,76 0,66 0,88 1,12
Εμπορικός Κύκλος -82 11 181 -6
Ημέρες απαιτήσεων 97 143 302 241
Ημέρες αποθεμάτων 58 78 43 64
Ημέρες πίστωσης από προμηθευτές 237 210 164 311
Περιθώρια κέρδους & Αποδοτικότητα        
Περιθώριο μικτού κέρδους 9,6% 5,8% 15,7% 15,5%
Περιθώριο ΚΠΤΦΑ 7,2% 14,6% 17,0% 28,2%
Περιθώριο καθαρού κέρδους (προ φόρων) -12,6% -7,2% -5,5% 2,1%
Απόδοση συνολικού ενεργητικού προ φόρων -7,8% -3,4% -2,0% 0,7%
Απόδοση ιδίων κεφαλαίων προ φόρων -19,2% -9,1% -5,7% 1,2%