Συνεχίστηκε χθες η άνοδος τόσο του δολαρίου όσο και των μετοχών και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, διασπώντας τους παραδοσιακούς συσχετισμούς, ενώ οι ρευστοποιήσεις στο ευρώ συνεχίζονται σήμερα και επιταχύνονται μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ α' τριμήνου στη Γερμανία. Η ισοτιμία EURUSD δοκιμάζει πτωτικά το 1,2900.
Ο Dow Jones και ο S&P 500 σκαρφάλωσαν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα χθες στις 15.215,25 μονάδες και στις 1.651,1 μονάδες αντίστοιχα, ενώ και στην Ασία ο δείκτης Nikkei «έσπασε» σήμερα τις 15.000 μονάδες για πρώτη φορά από το 2008. Παράλληλα ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών αμερικανικών Treasuries, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε έναντι όλων των βασικών ανταγωνιστικών του νομισμάτων καταγράφοντας μεγαλύτερη απόδοση έναντι των δολαρίων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας αλλά και του ελβετικού φράγκου.
Το οικονομικό ημερολόγιο είναι πλούσιο σε ανακοινώσεις σήμερα στην Ευρώπη και η αρχή έγινε από τηνπρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ α' τριμήνου στη Γερμανία, το οποίο διαμορφώθηκε εκτός των εκτιμήσεων της αγοράς υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας τη στιγμή που η Ευρωζώνη παραμένει σε ύφεση. Ειδικότερα, σε τριμηνιαία βάση, διαμορφώθηκε στο 0,1% (εκτ. για 0,3%) από το -0,7% το προηγούμενο τρίμηνο.
Ακόμα σήμερα αναμένουμε το ΑΕΠ α' τριμήνου στην Ευρωζώνη με τη μέτρηση να παραμένει σε ύφεση -0,1% σε τριμηνιαία βάση. Στη Βρετανία περιμένουμε νέα πτώση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας τον Απρίλη κατά 3.000 και τον δείκτη ανεργίας να διατηρείται στο 4,6%. Επίσης, η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί στην έκθεση πληθωρισμού της BoE αναμένοντας αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις αναπτυξιακές προοπτικές της βρετανικής οικονομίας.
Στις ΗΠΑ οι κυριότερες ανακοινώσεις για σήμερα είναι ο δείκτης μεταποίησης Empire State, ηβιομηχανική παραγωγή, ο δείκτης τιμών παραγωγού και ο στεγαστικός δείκτης NAHB.