Ασταμάτητη η άνοδος των αγορών

Κάθε πτωτική κίνηση των αγορών ενεργοποιεί ισχυρές αυτόματες αγοραστικές εντολές με αποτέλεσμα να συνθλίβονται όλοι όσοι βγήκαν πωλητές στα υψηλά και όλοι όσοι πρόσθεσαν νέες θέσεις πώλησης στις ήδη υπάρχουσες.

Με το margin των retail λογαριασμών να φουσκώνει επικίνδυνα, το μόνο σίγουρο είναι ότι αν ξεσπάσει καταιγίδα, τα κλεισίματα λογαριασμών και άρα η αναδιανομή των κεφαλαίων θα είναι ταχύτατη.

Βέβαια η καταιγίδα αυτή κανείς δεν είναι βέβαιος για το πότε θα ξεσπάσει. Την ώρα μάλιστα που οι αναδυόμενε αγορές σημείωσαν θεαματική αντιστροφή και μια σειρά άλλων αγορών κινείται με κεκτημένη ταχύτητα προς μια νέα δοκιμασία των πρόσφατων υψηλών, όλα δείχνουν ότι η καταιγίδα δεν έχει σχηματιστεί ακόμα.

Βέβαια η χειραγώγηση είναι τόσο μεγάλη που σε μια εκτός ελέγχου πτώση η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί στα τάρταρα. Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα σχέδια είναι να γκρεμιστεί και πάλι η παγκόσμια οικονομία, αλλά σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες φούσκες της ιστορίας (δεδομένων των ποιοτικών και ποσοτικών της χαρακτηριστικών), 5 μόλις χρόνια μετά από την μεγαλύτερη φούσκα των τελευταίων 80 ετών.

Οι αγορές έχουν εισέλθει στο στάδιο που θα επιχειρήσουν να αναγκάσουν όποιον έχει χρήματα να τα βάλει στις μετοχές. Η έλλειψη αποδόσεων βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Οι Ιάπωνες, μετά την νέα στήριξη της BoJ, αναμένεται να αναζητήσουν επενδυτικό καταφύγιο στις αμερικανικές μετοχές.

Εδώ και μήνες δεν έχουμε πιστέψει στην άνοδο που βιώνουμε, αλλά δεν μπορούμε να την αρνηθούμε. Και όσο ελκυστική και να φαντάζει μια πώληση σε αυτά τα επίπεδα, οι κεντρικές τράπεζες είναι εδώ για να την αγοράσουν.