Το άνοιγμα της Αμερικής ενίσχυσε τις εισροές των επενδυτών στο αμερικανικό νόμισμα και αυτό έφερε πιέσεις στις αγορές. Όχι όμως και στους δείκτες, καθώς ο Dow Jones κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό.
Το "σπάσιμο" στις συσχετίσεις διατηρείται εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά αλλά επίσης δεν είναι και κάτι που μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Με απλά λόγια, όταν υπάρχει αναταραχή στις παραδοσιακές συσχετίσεις και όταν οι αγορές που συσχετίζονται κινούνται συνεχώς σε ακραία επίπεδα, αυτό είναι ένα μήνυμα ότι κάτι αναμένεται να αλλάξει. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: δεν πιστεύουμε το ανοδικό ράλι το οποίο συνεχίζεται από την αρχή της χρονιάς. Όπως επίσης εκτιμούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση των συσχετίσεων και δημιουργία νέων προκειμένου να συμβεί μια αλλαγή στην τάση της αγοράς.
Οι παρούσες συνθήκες είναι πάρα πολύ λεπτές αφού το δίχτυ ασφαλείας της Fed αποτρέπει την πτώση των αγορών. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να αναζητάμε πωλήσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον.
Από την άλλη, η άνοδος του δολαρίου αλλά και των αμερικανικών δεικτών, δείχνει τη στροφή των χαρτοφυλακίων προς την Αμερική. Οι επενδυτές αγοράζουν δολάριο καθώς τα πράγματα στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά ασταθή και ταυτόχρονα αγοράζουν και αμερικανικές μετοχές. Όσον αφορά το δεύτερο, θα είμαστε περισσότερο επιφυλακτικοί καθώς τα μεγάλα funds τοποθετούνται επιλεκτικά και σίγουρα όχι με τον τρόπο που μπορούμε να φανταστούμε, σε αυτά τα επίπεδα.
Το να περιμένει κάποιος να πέσει η αγορά είναι κάτι εξαιρετικά επώδυνο καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αργήσει σημαντικά και να εξαντλήσει και όλα τα κεφαλαιακά περιθώρια. Σίγουρα όμως στην Αμερική, θα πρέπει να φροντίσουν να μην υπάρξει μια νέα φούσκα στις τιμές των μετοχών καθώς το όνειρο της ανάπτυξης θα γκρεμιστεί σε μια συνεδρίαση.
Επομένως, οι αγορές θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπο να "ξεφουσκώσουν". Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο, για το οποίο οι επενδυτικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει έναν ιδιότυπο πλειστηριασμό, με την υψηλότερη εκτίμηση να κάνει λόγο για ΑΕΠ στο 3,3%.
Σε περίπτωση που το ΑΕΠ ανακοινωθεί πάνω από 3,0% τότε αυτόματα θα υπάρξει και ο φόβος του πληθωρισμού αλλά και η ανάγκη αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Αν αυτό είναι το σενάριο, οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν τοποθετήσεις σε άλλες αγορές.
Η άνοδος του δολαρίου έχει πιέσει σημαντικά το χρυσό και θα πρέπει να δούμε αν δημιουργούνται οι συνθήκες για αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι θα μπορούσε να είναι αυτό που θα προκαλούσε τη μαζική έξοδο των επενδυτών από τις αγορές.
Για την ώρα υπάρχει η προεξόφληση μερικών πραγμάτων που θα αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες ξεκινώντας από την Πέμπτη.
Οι επενδυτές με την πτώση του ευρώ προεξοφλούν μια πιθανή ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ. Αν δεν το κάνει τότε θα επιστρέψουμε σε αυτό που είχαμε πει και στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ: μικρή άνοδος και στη συνέχεια ακόμα μεγαλύτερη πτώση για το ευρώ. Πτώση που θα το φέρει σε εξαιρετικά κρίσιμα επίπεδα οπότε και η στήριξή του από την ΕΚΤ θα θεωρηθεί και πάλι επιβεβλημένη.
Ένας από τους ρόλους των αγορών είναι να πιέζουν. Μέσα από την πίεση δημιουργούνται οι συνθήκες προκειμένου να λαμβάνονται οδυνηρές αποφάσεις.