Η χθεσινή παραδοχή του Dijsselbloem ότι η Κύπρος αποτελεί το νέο μοντέλο διάσωσης για την Ευρώπη, δεν ήταν κάτι νέο για όσους μπορούσαν να αντιληφθούν τι ακριβώς σήμαινε η διάσωση της Κύπρου. Σε αναφορές μας, είχαμε τονίσει τη σπουδαιότητα του δεδικασμένου που είχε δημιουργηθεί.
Χθες λοιπόν, ο Dijsselbloem είπε δυο πολύ ξεκάθαρα πράγματα, πριν αναγκαστεί να αναδιπλωθεί καθώς το ευρώ δεχόταν ισχυρές πιέσεις. Η πρώτη δήλωση ήταν ότι η Κύπρος αποτελεί το νέο μοντέλο διασώσεων που θα ακολουθηθεί στην Ευρωζώνη. Πίσω από τις λέξεις κρύβεται όλη η πραγματικότητα. Η ΕΕ, παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να διασώσει πολύ μεγαλύτερες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Επομένως, όπως γίνεται αντιληπτό, κάθε φορά που θα υπάρχει πρόβλημα σε κάποια τράπεζα η ΕΕ δεν θα είναι η αρμόδια για την επίλυσή του, παρά μόνο αν η ίδια η τράπεζα αναζητήσει κεφάλαια πρώτα από τους μετόχους της, τους ομολογιούχους της και τους καταθέτες της.
Η δεύτερη δήλωση είχε να κάνει με την τραπεζική ένωση. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι πολύ μεγάλος και θα πρέπει να συρρικνωθεί. Η φράση αυτή αποτελεί καμπανάκι για τις μέχρι πρότινος χώρες όπου παραδοσιακά κατευθύνονταν τα κεφάλαια.
Οι αγορές δείχνουν ότι μπορούν να διαχειριστούν ακόμα και αυτό το γεγονός. Η δύναμη της χειραγώγησης είναι τόσο μεγάλη, αλλά κάθε ημέρα που οι δείκτες παραμένουν σε τόσο υψηλά επίπεδα, οι τεχνικές και άλλες ενδείξεις επιδεινώνονται ραγδαία. Μένει να δούμε πόσο ισχυρή μπορεί να αποδειχθεί η παρέμβαση.
Όσον αφορά την Κύπρο, σύμφωνα με απόφαση της κεντρικής Τράπεζας της χώρας, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και την Πέμπτη. Ο λόγος είναι ότι δεν έχει ψηφιστεί ακόμα κάποιος νόμος για την απαγόρευση των κεφαλαίων προκειμένου να προλάβουν τις τραπεζικές εκροές, αν και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι ήδη νεκρό.