Μαζική αποχώρηση των επενδυτών από τις αγορές υψηλού κινδύνου

Οποιαδήποτε και αν είναι η έκβαση της ψηφοφορίας, το αποτέλεσμα για τις αγορές θα είναι αρνητικό

Οι εξελίξεις στην Κύπρο είναι μόνο η αρχή και το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμα. Όλοι περιμένουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (όποτε γίνει) για το "κούρεμα" των τραπεζικών καταθέσεων.

Η εκτίμησή μας είναι ότι οποιαδήποτε και αν είναι η έκβαση της ψηφοφορίας, το αποτέλεσμα για τις αγορές θα είναι αρνητικό. Στην περίπτωση που το μέτρο εγκριθεί οι αγορές θα σημειώσουν πτώση μεσοπρόθεσμα, ενώ στην περίπτωση που το μέτρο απορριφθεί οι αγορές θα σημειώσουν πτώση άμεσα.

Θα εξηγήσουμε το συλλογισμό μας αυτό. Στην περίπτωση που η κυπριακή Βουλή απορρίψει την εφαρμογή του μέτρου, η Κύπρος θα βρεθεί ένα βήμα από την έξοδο από το ευρώ και αυτό θα εκτοξεύσει το ρίσκο και θα προκαλέσει μαζικές ρευστοποιήσεις. Η κρίση θα έχει επιστρέψει δυναμικά.

Στην περίπτωση που το μέτρο περάσει, οι αγορές είναι πιθανόν να παρουσιάσουν μια άνοδο ανακούφισης, αλλά το τραπεζικό σύστημα θα τεθεί σε κίνδυνο καθώς η απόσυρση κεφαλαίων θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Και σε αυτή την περίπτωση οι αγορές θα σημειώσουν πτώση.

Ήδη τα πρώτα συμπτώματα είναι εμφανή. Τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2012 όταν και έγινε η αναδιάρθρωση. Ισπανικά και ιταλικά ομόλογα δέχονται πιέσεις. 

Ακόμα, γεν και χρυσός δέχονται εισροές κεφαλαίων και αυτό είναι μια τάση που πρέπει να παρακολουθείται.Ο χρυσός έχει όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για ένα νέο άλμα. Θεωρούμε ότι το κλίμα θα ευνοήσει νέες αγορές στο πολύτιμο μέταλλο αλλά και η άνοδος από μόνη της είναι ενδεικτική του τέλους της ομαλότητας.