Αύξηση του ρίσκου στις αγορές – Η Κύπρος στο προσκήνιο

H Σύνοδος Κορυφής φέρνει την Κύπρο ακόμα πιο κοντά στο μνημόνιο. Σύμφωνα με δηλώσεις που υπάρχουν μέχρι και αυτή τη στιγμή, η ΕΕ εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας ύψους €10 δισ. με τη Μέρκελ να δηλώνει ότι οποιαδήποτε βοήθεια θα εγκριθεί με βάση όλες τις προϋποθέσεις που έχουν αποφασιστεί σε προηγούμενες Συνόδους.

Η βοήθεια εστιάζεται στο τραπεζικό κομμάτι με τις τραπεζικές καταθέσεις να βρίσκονται σε κλοιό καθώς οι Ευρωπαίοι απαιτούν αυξημένα επίπεδα διαφάνειας. Προφανώς σε μια χώρα με ευνοϊκό φορολογικό και τραπεζικό καθεστώς και με την ισχυρή παρουσία Ρώσων, αυτό θα προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Όσον αφορά την αμερικανική οικονομία, απροσδόκητη αρνητική έκπληξη είχαμε από το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Michigan. Συγκεκριμένα ο δείκτης ανακοινώθηκε στις 71,8 μονάδες τον Μάρτιο, έναντι εκτιμήσεων για 78,0 μονάδες και η μέτρηση αυτή είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 15 μηνών.

Η άνοδος του Dow Jones σε νέα ιστορικά υψηλά δεν έχει καταφέρει να τονώσει το ηθικό των Αμερικανών και αυτό θα έχει δυο επιπτώσεις. Ή τη σταδιακή δημιουργία αρνητικού κλίματος στις αγορές ή την ακόμα μεγαλύτερη άνοδο του Dow Jones.

Η επιστροφή της αστάθειας και του κινδύνου αντικατοπτρίζεται μέσα από την έντονη ενίσχυση του γεν.