Το δολάριο απολαμβάνει μια αυξανόμενη στήριξη ως νόμισμα. Αν και αυτό είναι πιθανό να διαρκέσει και τους επόμενους μήνες, για την ώρα η ενίσχυση του δολαρίου οφείλεται στην αποδυνάμωση του ευρώ και του γεν. το αρνητικό στοιχείο του δολαρίου είναι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια τα οποία η Fed θα διατηρήσει μέχρι η ανεργία να πέσει στο 6,5% ή ο πληθωρισμός να φθάσει στο 2,5%. Επιπλέον, τα επιτόκια των ομολόγων είναι πολύ χαμηλά και ενδέχεται να πέσουν ακόμα περισσότερο εξαιτίας της επιθετικής νομισματικής πολιτικής. Αυτό θα είναι πρόβλημα για το δολάριο σε περίπτωση που η διάθεση για ρίσκο διατηρηθεί στις αγορές. σε αυτά τα επίπεδα το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι πολύ χαμηλό όταν μπορούν να αναζητήσουν αλλού υψηλότερες αποδόσεις.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι το δολάριο είναι πιθανό να δει υψηλότερα επιτόκια από αυτά των ανταγωνιστικών του νομισμάτων και ως εκ τούτου τα αμερικανικά assets να σημειώσουν υπεραπόδοση. Υπάρχουν δυο πράγματα που μπορούν να οδηγήσουν το δολάριο υψηλότερα βραχυπρόθεσμα: μια αποστροφή στο ρίσκο που θα οδηγήσει τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφάλεια στο δολάριο ή τα ανταγωνιστικά νομίσματα να χάσουν σημαντικό έδαφος έναντι του δολαρίου. Ο Dow Jones έκλεισε σε ένα νέο ιστορικό υψηλό παρά το γεγονός ότι και το δολάριο συνέχισε να ανεβαίνει. Αναζητώντας ενδείξεις από τους δείκτες κινδύνου/απόδοσης, βλέπουμε ότι το επενδυτικό συναίσθημα δεν είναι τόσο θετικό όσο δείχνουν οι αγορές. Η άνοδος του δολαρίου μαζί με τις μετοχές, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αδυναμία του ευρώ, του γεν και της στερλίνας.
Ευρώ: Σκιαγραφώντας τα σενάρια για το EUR/USD και το EUR/JPY μετά την ΕΚΤ
Από όλες τις ανακοινώσεις που υπάρχουν για σήμερα, η ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, είναι η σημαντικότερη. Το κοινό νόμισμα έχει σημειώσει σημαντικές απώλειες το τελευταίο χρονικό διάστημα και η πτώση του συνέπεσε με την επιστροφή της αστάθειας. Οι τελευταίες εξελίξεις στην κρίση χρέους, ήταν οι εκλογές στην Ιταλία και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Εάν η αστάθεια επανέλθει στην Ευρωζώνη πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν προκειμένου να αποτρέψουν την κατάρρευση. Σε αυτά μπορεί να συμβάλει μόνο η ΕΚΤ.
Καθώς αναμένουμε την απόφαση για τη νομισματική πολιτική, υπάρχει μια αυξανόμενη κερδοσκοπία ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει κι άλλο τη νομισματική της πολιτική. Αν και το ΟΜΤ παραμένει ενεργό δεν είναι ικανό να αναπληρώσει τη ρευστότητα των τραπεζών οι οποίες επέστρεψαν κεφάλαια που είχαν λάβει από τα LTROs. Το πιο απαισιόδοξο σενάριο για το ευρώ είναι μια μείωση επιτοκίων η οποία θα μειώσει την απόδοση του νομίσματος ενώ είναι απίθανο να καταφέρει αν σταθεροποιήσει το σύστημα. Το επόμενο πιο αρνητικό σενάριο για την ΕΚΤ, είναι να εφαρμόσει μια πολιτική νομισματικής χαλάρωσης αντίστοιχης με αυτή που εφαρμόζουν η Fed και η BOJ. Το πιθανότερο σενάριο όμως και το πιο θετικό είναι να υπάρξουν υποσχέσεις για βοήθεια στο μέλλον. Η άρνηση της ΕΚΤ, να υιοθετήσει οποιαδήποτε μέτρα, θα προκαλέσει ένα ράλι ανακούφισης στο ευρώ.