Η πτώση της ισοτιμίας EUR/USD από το 1,3700 συνέβη σε μια περίοδο κατά την οποία έγιναν πολλά. Η πτώση της ισοτιμίας όμως δεν στηρίχθηκε αποκλειστικά και μόνο στις ιταλικές εκλογές όπως λανθασμένα αναφέρεται, ούτε από το φόβο που υπήρχε πριν από αυτές.
Η πραγματικότητα είναι ότι το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών απλά επιτάχυνε την πτώση που ήδη υπήρχε στην ισοτιμία. Ένας από τους βασικούς λόγους που πίεσαν την ισοτιμία από τα υψηλά του 1,3700 και εξακολουθούν να την πιέζουν ακόμα και σήμερα, είναι η επιθυμία των επενδυτών για μια μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί αναλυτές αναφέρονται σε αυτό, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη που να κάνει λόγο για μια τέτοια κίνηση, ενώ και οι συνθήκες της αγοράς δεν ευνοούν αυτό το σενάριο.
Άραγε τι αναμένουμε να ακούσουμε αύριο από το Mario Draghi, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί την απόφαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική;
Προφανώς και οι προβλέψεις σε αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολες. Όμως το περιβάλλον έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, όπου θεωρούμε ότι η συνέντευξη Τύπου θα περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό την Ιταλία.
Αν ο Mario Draghi εξακολουθήσει να επιμένει ότι ο μόνος δρόμος είναι οι μεταρρυθμίσεις, θεωρούμε ότι το ευρώ θα δεχθεί μια ώθηση. Ακόμα, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και το πώς θα διαχειριστεί η ΕΚΤ την Ιταλία, μέσα από το μηχανισμό ΟΜΤ. Και το λέμε αυτό γιατί είναι γνωστό πως ο μηχανισμός ΟΜΤ λειτουργεί μόνο όταν τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες δεν είναι σίγουρο ότι θα τηρηθούν στην περίπτωση της Ιταλίας.
Σε γενικές γραμμές, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί οι θέσεις short είναι σημαντικά αυξημένες και αυτό σημαίνει ότι ένα short covering μπορεί να διαμορφώσει ιδανικές συνθήκες σε περίπτωση που τα επιτόκια θεωρηθούν και πάλι κατάλληλα.