Αν και δεν πρόκειται για την αναβίωση μιας ξεκάθαρης τάσης, το δολάριο ξεκίνησε την εβδομάδα με άνοδο, η οποία είχε τις βάσεις της στην «απαλή» προσέγγιση των αξιωματούχων της G20 ως προς την υποτίμηση των νομισμάτων τους. Αν δούμε την απόδοση του δολαρίου τη Δευτέρα, ήταν σχεδόν αμετάβλητο έναντι των πιο ευμετάβλητων νομισμάτων. Το EURUSD υποχώρησε ελαφρώς προς όφελος του δολαρίου, ενώ το υψηλότερης απόδοσης AUDUSD ενισχύθηκε ελάχιστα. Πραγματική πρόοδος στο δολάριο επισημάνθηκε σε σχέση με τη στερλίνα, το δολάριο Καναδά και ακόμα περισσότερο σε σχέση με το γεν.
Τις προηγούμενες εβδομάδες είδαμε σχετικές προσπάθειες στήριξης της οικονομίας ως τους κυριότερους θεμελιώδεις καταλύτες καθώς οι τάσεις ρίσκου έχασαν την επιρροή τους στις κερδοσκοπικές τοποθετήσεις. Η προσοχή της αγοράς επικεντρώθηκε στη συνεδρίαση της G20 το περασμένο Σαββατοκύριακο αναφορικά με τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων ως ένα μέσο τεχνητής διόγκωσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Μετά από τη διήμερη συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεσμεύτηκαν να μην στοχοποιήσουν συγκεκριμένες ισοτιμίες σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τις οικονομίες. Αυτό το συμπέρασμα λειτουργεί τόσο θετικά όσο και αρνητικά για το δολάριο. Αν η G20 αποφάσιζε να υπογραμμίσει την χειραγώγηση και να εξηγήσει τι πιστεύει ότι αποτελεί ένδειξη μιας τέτοιας κίνησης, η εκπληκτική αύξηση του ισολογισμού της Fed κατά άνω του 200% τα τελευταία 5 χρόνια θα μπορούσε να έχει τύχει σκληρής αξιολόγησης. Πρόκειται για σιωπηρή έγκριση από τη Fed να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αξίας 85 δισ. δολαρίων ανά μήνα. Ωστόσο, επιτρέπει και στις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζας να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική τους.
Χωρίς αμφιβολία, η πιο ενεργός κεντρική τράπεζα ως προς τη στήριξη της οικονομίας είναι η αμερικανική κεντρική τράπεζα. Από την άλλη πλευρά, οι προσπάθειες στήριξής της έχουν αποτιμηθεί πλήρως από τις αγορές. Εναλλακτικά, ο ρυθμός και ο όγκος των ιαπωνικών προσπαθειών δεν είναι γνωστός. Το ίδιο συμβαίνει για τη Βρετανία και τον Καναδά. Αξιοσημείωτο στην ανακοίνωση της G20 είναι ότι τα ρίσκα της ανάπτυξης παραμένουν εμφανώς καθοδικά ακόμα και αν έχει περιοριστεί το ρίσκο της απότομης διόρθωσης. Η Ομάδα επισήμανε ότι ΗΠΑ και Ιαπωνία θα πρέπει να επιλύσουν τις δημοσιονομικές αβεβαιότητες. Αυτό αποτελεί αντιφατική ένδειξη. Προκειμένου το δολάριο να επιστρέψει σε μια τάση, θα χρειαστούμε πραγματικές τάσεις ρίσκου.