Aναταραχή στις αγορές – Οι αξιωματούχοι επιδεινώνουν την κατάσταση

Σήμερα εκδόθηκε και η πολύ-αναμενόμενη ανακοίνωση των G20 όπου ουσιαστικά επιχειρεί να πείσει τους επενδυτές ότι αυτά που συμβαίνουν στις αγορές δεν είναι νομισματικός πόλεμος και ότι αυτός σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Άρα υποθέτουμε ότι αν ξεκινήσει, οι αγορές δεν θα αποφύγουν την κατάρρευση με κανέναν τρόπο. Άλλωστε, εκτός από το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομισματικός πόλεμος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και δηλώσεις που έχουν γίνει από το Νοέμβριο και έλεγαν ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κρίση.

Μάλλον το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που κανένας δεν θέλει να το αντιμετωπίσει και όλοι προτιμούν να το αφήσουν στο παρελθόν, μέσα από λεκτικές υπερβολές.

Η Lagarde, ουσιαστικά προσέφερε στήριξη στις πολιτικές της BoJ, δηλώνοντας ότι οι ενέργειες της υποτίμησης είναι ανεκτές και αυτό άνοιξε το δρόμο για νέες απώλειες στο γεν.

Αυτό που προκαλεί σοκ είναι η κατάρρευση του χρυσού, ο οποίος πέρασε κάτω από τα $1600 και αυτό δε μπορεί να δικαιολογηθεί από τις τρέχουσες συνθήκες. Με την παραδοχή της υποτίμησης των νομισμάτων, θα έπρεπε να έχουμε ένα σημαντικό ράλι, αλλά για την ώρα φαίνεται ότι τα κεφάλαια στρέφονται στο δολάριο.