Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι εξακολουθούν να δεσμεύονται για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και μάλιστα σήμερα επανήλθαν με νέες δηλώσεις, οδηγώντας την ισοτιμία USDJPY κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2010.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Akira Amari, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει στις προσπάθειες ενίσχυσης των μετοχών, ενώ το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από τέσσερις ημέρες όταν ο πρόεδρος της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Haruhiko Kuroda,και πιθανός υποψήφιος για τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι στηρίζει περισσότερα μέτρα στήριξης (πιο χαλαρή νομισματική πολιτική).
Σύμφωνα με αναλυτές η Ιαπωνία θα παραμείνει δεσμευμένη σε αυτή την πολιτική υπό το επιχείρημα της εξόδου της οικονομίας από τον στασιμοπληθωρισμό και ως μέσο τόνωσης της ανάπτυξης, διαψεύδοντας τα περί υποτίμησης του γεν.
Δύο είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις για το ιαπωνικό νόμισμα αυτή την εβδομάδα: τι θα συζητηθεί στο πλαίσιο των G20 ως προς τις νομισματικές παρεμβάσεις και τι θα αποφασίσει η BoJ μετά τις σαρωτικές αποφάσεις του διοικητή της Shirakawa κατά την προηγούμενη συνεδρίαση όταν αύξησε το στόχο πληθωρισμού στο 2% και προανήγγειλε ανοιχτού ορίζοντα (απεριόριστες) αγορές ομολόγων.
Παρ’ όλα αυτά, δεν αναμένεται κάποια σημαντική έκπληξη σε αυτή τη συνεδρίαση με τις μεγάλες αλλαγές να μετατοπίζονται για την αλλαγή σκυτάλης στην διοίκηση της κεντρικής τράπεζας, αρχής γενομένης από την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση των τριών υποψήφιων για την διοίκησή της από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Abe.
Οι επτά μεγαλύτερες βιομηχανικές οικονομίες (G7) σήμερα φέρονται ότι ετοιμάζουν ένα προσχέδιο στο οποίο δεν θα «στοχοποιούν» τις ισοτιμίες στη διαμόρφωση πολιτικής σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τις ανησυχίες γύρω από ένα «πόλεμο νομισμάτων». Αξιωματούχοι της G7, τηρώντας την ανωνυμία τους, ανέφεραν ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμα στην ακριβή διατύπωση του προσχεδίου. Επίσης, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Pierre Moscovici, απηύθυνε έκκληση για συντονισμένη προσέγγιση αναφορικά με τη σταθεροποίηση των ισοτιμιών, καταγγέλλοντας τις επιθετικές παρεμβάσεις στο «κάποιων χωρών».
Το γεν έχει υποχωρήσει κατά 19% το τελευταίο 6μηνο και σύμφωνα με σχετικό δείκτη του Bloomberg, είναι το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση ανάμεσα στα νομίσματα 10 αναπτυγμένων χωρών.