Γνωρίζουν κάτι οι insiders;

Οι insiders αποχωρούν από τις μετοχές πολύ γρηγορότερα από τους μικροεπενδυτές που αγοράζουν σε αυτά τα επίπεδα.

Με το Dow Jones να βρίσκεται στις 14.000 μονάδες, οι πωλήσεις ανώτερων και ανώτατων στελεχών αμερικανικών εταιρειών έχουν εκτοξευτεί. Οι πωλήσεις από insiders, προηγούνται συνήθως, από μεγάλες πτώσεις της αγοράς.

Σύμφωνα με δηλώσεις εξειδικευμένων αναλυτών, την ώρα που ο αμερικανικός δείκτης κινείται απειλητικά γύρω από τα ιστορικά του υψηλά, η εμπιστοσύνη των insiders προς τις ίδιες τους τις εταιρίες, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2012. Με απλά λόγια, οι insiders έχουν ήδη "σηκώσει" την προειδοποιητική κίτρινη σημαία.

Η αναλογία αγοραστών/πωλητών είναι, ένας αγοραστής για κάθε 9 πωλητές και την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, λίγο καιρό μετά ο S&P 500 σημείωσε απώλειες λίγο μεγαλύτερες από 10%.

Το αν και αυτή τη φορά θα υπάρξει κάτι ανάλογο μένει να το δούμε. Απλά ο καθένας θα πρέπει να αναλογιστεί ότι οι insiders είναι οι πιο καλά πληροφορημένοι επενδυτές, τουλάχιστον σε σχέση με τους απλούς επενδυτές και σε καμία περίπτωση δεν θα πουλούσαν τόσο μαζικά αν έβλεπαν ότι η πορεία των εταιρικών τους κερδών – συνισταμένη της υγείας της οικονομίας – θα συνεχίσει να είναι ανοδική.