ΒΝΖ: Ποιοι λόγοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ισοτιμία NZD/USD στα 0,9000

Η τεχνική εικόνα της ισοτιμίας παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη σταθερότητα τους τελευταίους μήνες. Πολλές είναι οι απόψεις που έχουν ακουστεί κατά καιρούς, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε την άποψη της Bank of New Zealand.

Η ΒΝΖ θεωρεί ότι το θεμελιώδες υπόβαθρο για την οικονομία της χώρας θα "ξεδιπλωθεί" με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να ωθήσει την ισοτιμία μέχρι και τα 0,9000. Σύμφωνα με την BNZ, υπάρχουν τρεις παράγοντες πίσω από αυτή την εξαιρετικά θετική πρόβλεψη για την ισοτιμία.

1) Η υπεραπόδοση της οικονομίας της Νέας Ζηλανδίας
Η ΒΝΖ εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 3,2% το 2013 και 3,0% το 2014. Αν αυτό αποτελέσει και την πραγματικότητα, τότε η Νέα Ζηλανδία θα σημειώσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από κάθε άλλη αναπτυγμένη χώρα. Αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο την ισοτιμία καθώς οι επενδυτές θα στραφούν σε αύξηση της έκθεσής τους στη Νέα Ζηλανδία.

2) Η συνολική βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας
Οι τελευταίες ενδείξεις δείχνουν ότι πράγματι η παγκόσμια οικονομία έχει πραγματοποιήσει μια στροφή προς το καλύτερο. Όσο η παγκόσμια οικονομία θα σημειώνει βελτίωση, το NZD θα δέχεται στήριξη εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης για εμπορεύματα αλλά και της αυξημένης διάθεσης για ανάληψη κινδύνου.

3) Οι προσδοκίες για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής
Η γενικότερη προδιάθεση της BNZ είναι να οδηγηθεί σε υψηλότερα επιτόκια. Αυτό θα είναι θετικό για το NZD καθώς θα αυξήσει την επιτοκιακή του απόδοση έναντι άλλων νομισμάτων.