Συναλλαγές τις πιο Δραστήριες Ώρες της Ημέρας

ΓΡΑΦΗΜΑ 3.1

Παλαιότερες έρευνές μας, έδειξαν ότι οι traders μπορούν να έχουν καλά αποτελέσματα περιορίζοντας το tradingτις λιγότερο δραστήριες ώρες της ημέρας, καθώς τα κέρδη τείνουν να αυξάνονται σε περιβάλλον χαμηλής εταβλητότητας. Αν όμως δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε συναλλαγές αυτές τις «ήσυχες» ώρες; Για όσους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές τις πιο δραστήριες ώρες, σας δείχνουμε τον τρόπο.

Το γράφημα 3.1 αποκαλύπτει ότι οι πελάτες της FXCM έχουν αδύναμες αποδόσεις από το trading στα 5 πιο δημοφιλή νομισματικά ζεύγη κατά τη διάρκεια της αμερικανικής συνεδρίασης.

Αν συγκρίνουμε αυτά τα αποτελέσματα με τους δείκτες μεταβλητότητας ότι αυτή η αδύναμη απόδοση σχετίζεται άμεσα με τις απότομες μεταβολές τιμών, καθώς αυτές οι ώρες τις ημέρας τείνουν να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα. Το γράφημα 3.2 δείχνει τις μέσες ωριαίες κινήσεις σε pips στο EUR/USD, το πιο δημοφιλές νομισματικό ζεύγος. Παρατηρούμε ότι τα καλύτερα αποτελέσματα συμπίπτουν με τις ώρες χαμηλότερης μεταβλητότητας, όπως είναι οι ώρες της ασιατικής συνεδρίασης.

ΓΡΑΦΗΜΑ 3.2

Στο δεύτερο μέρος του οδηγού, "Ποια είναι η Καλύτερη Ώρα για Trading σε Forex", δείξαμε ότι η εξαιρετικά δημοφιλής στρατηγική RSI απέδωσε καλύτερα με προσαρμοσμένα στο ρίσκο κέρδη, όταν την περιορίσαμε στις ώρες χαμηλότερης μεταβλητότητας, μεταξύ 9 μ.μ. με 1 μ.μ. ώρα Ελλάδας (2 μ.μ. με 6 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης).

ΤΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΓΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ;

Όπως προαναφέραμε, συμβουλεύουμε τους traders να πραγματοποιούν συναλλαγές τις ώρες χαμηλότερης μεταβλητότητας λόγω των κινδύνων που απορρέουν από τη μεταβλητότητα, και τα καλύτερα αποτελέσματα προκύπτουν με τη χρήση στρατηγικών εύρους. Ωστόσο, κάποιοι traders προτιμούν το trading τις ώρες της αμερικανικής συνεδρίασης. Σε αυτή την περίπτωση, σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε την κατάλληλη στρατηγική στην κατάλληλη χρονική στιγμή. Μη δοκιμάσετε στρατηγική εύρους. Αντίθετα, εφαρμόστε στρατηγική διάσπασης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ;

Διάσπαση είναι όταν ένα ζεύγος που διαπραγματεύεται σε συγκεκριμένο εύρος ή σε κανάλι τιμών διασπάσει τη στήριξη ή την αντίσταση εκτός του καναλιού. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, η κίνηση της τιμής αποκτά δυναμική και μπορεί να δημιουργήσει επενδυτική ευκαιρία.

Εδώ έχουμε ένα παράδειγμα ενός ημερήσιου γραφήματος του EUR/USD εντός καναλιού που σχηματίστηκε πριν μερικούς μήνες. Παρατηρείτε ότι όταν διασπαστεί το κανάλι, η κίνηση είναι απότομη και δυναμική.

ΓΡΑΦΗΜΑ 3.3

 

ΠΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΣΠΑΣΕΙΣ;

Η διαχείριση των διασπάσεων γίνεται με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από αυτόν στη στρατηγική εύρους. Όταν η τιμή ενισχύεται και διασπά την αντίσταση, αναζητούμε αγορές. Όταν υποχωρεί κάτω από τη στήριξη, αναζητούμε πωλήσεις.

Στο παραπάνω παράδειγμα, ένας range trader, θα αναζητούσε πωλήσεις στην κορυφή του καναλιού και πιθανόν να έχανε χρήματα. Αντίθετα, ο trader που εφαρμόζει στρατηγική διάσπασης, θα αναζητούσε αγορές.

 

ΓΡΑΦΗΜΑ 3.4

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ: ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΚΑΝΑΛΙΟΥ

Οι παλαιότερες αποδόσεις δεν αποτελούν ένδειξη μελλοντικών αποτελεσμάτων, αν και η στρατηγική Διάσπασης Καναλιού είναι αρκετά απλή και έχει επιδείξει καλά αποτελέσματα στο παρελθόν. Σχηματίζεται ένα κανάλι τιμών με την κορυφή του καναλιού στο υψηλότερο υψηλό και τον πυθμένα του στο χαμηλότερο χαμηλό στις τελευταίες είκοσι μπάρες.

Στο γράφημα 3.5 μπορείτε να δείτε με ανοιχτόχρωμο μπλε την κορυφή του καναλιού και τον πυθμένα με κόκκινο. Η πράσινη διακεκομμένη γραμμή δείχνει τις κερδοφόρες συναλλαγές, ενώ η κόκκινη διακεκομμένη γραμμή τις ζημιογόνες συναλλαγές.

 

ΓΡΑΦΗΜΑ 3.5

 

Πουλάμε το ζεύγος όταν η τιμή διασπάσει τον πυθμένα του καναλιού. Αν η τιμή επιστρέψει γρήγορα, τότε βγαίνουμε από τη συναλλαγή με ζημίες. Αν όμως συνεχίσει σε χαμηλότερα επίπεδα, κερδίζουμε από τη συνεχιζόμενη πτωτική κίνηση.

Επομένως, μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτό το σύστημα κατά τις ώρες υψηλής μεταβλητότητας, όταν τείνουν να διασπώνται τα κανάλια τιμών. Ας δούμε πόσο απέδωσε η στρατηγική αυτή στο ευρώ-δολάριο τα τελευταία χρόνια.

Σε γενικές γραμμές η στρατηγική διάσπασης του καναλιού έχει παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα και ειδικότερα την περίοδο έντονης μεταβλητότητας στα τέλη του 2009. Ωστόσο, εμφάνισε και μεγάλες περιόδους χαμηλής απόδοσης καθώς και αξιοσημείωτες ζημιογόνες περιόδους. Δεδομένου ότι οι στρατηγικές διάσπασης λειτουργούν καλύτερα σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας, μπορούμε να προγραμματίσουμε το σύστημα να εφαρμόζονται μόνο αυτές τις ώρες;

ΓΡΑΦΗΜΑ 3.6

ΓΡΑΦΗΜΑ 3.7 

ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΩ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ;

Καθημερινά, δημοσιεύουμε στο DailyFX τα στοιχεία Εκατοστημορίων Μεταβλητότητας, τα οποία απορρέουν από τις τιμές των Πράξεων Συναλλάγματος με Δικαίωμα Προαίρεσης (FX Options). Όσο υψηλότερη είναι η μέτρηση, τόσο μεγαλύτερη είναι η μεταβλητότητα που περιμένουν οι traders σε options στο νομισματικό ζεύγος. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ποσοστά μεταβλητότητας ως κριτή για ενδεδειγμένη χρήση συγκεκριμένων στρατηγικών. Όταν τα ποσοστά της μεταβλητότητας είναι υψηλά, εφαρμόζουμε στρατηγικές διάσπασης. Όταν είναι χαμηλά, τις αποφεύγουμε.

Με μια γρήγορη ματιά στην παραπάνω διαπιστώνουμε ότι μια βελτιστοποίηση στρατηγική Διάσπασης Καναλιού, αυτής με την εισαγωγή φίλτρου, βελτιώνει τα αποτελέσματα. Επιλέξαμε δύο περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση, η χρήση της στρατηγικής επιτρέπεται όταν η μεταβλητότητα ξεπερνά το 50%. Στη δεύτερη περίπτωση, επιτρέπεται όταν ξεπερνά το 75%. Όπως φαίνεται στο γράφημα, και στις δύο περιπτώσεις είχαμε καλύτερα αποτελέσματα από το να επιτρέπαμε στο σύστημα να εφαρμόσει τη στρατηγική σε όλο το χρονικό φάσμα.

Με την εισαγωγή του φίλτρου των 50 εκατοστημορίων, η στρατηγική εφαρμόζεται στις μισές συναλλαγές. Με το φίλτρο των 75 εκατοστημορίων, το σύστημα λειτουργεί στο 25% των συναλλαγών. Το φίλτρο των 50 έχει αποδειχτεί ότι εμποδίζει αρκετές ζημιογόνες συναλλαγές και ελάχιστες κερδοφόρες. Ως αποτέλεσμα, έχει παρουσιάσει μερικές από τις καλύτερες ιστορικά αποδόσεις, αν και επίσης είχε και ζημιογόνα αποτελέσματα. Να έχετε υπόψη σας ότι οι παλαιότερες αποδόσεις δεν αποτελούν ένδειξη μελλοντικών αποτελεσμάτων.

Το φίλτρο των 75 εκατοστημορίων εμποδίζει ακόμα περισσότερες συναλλαγές-τόσο κερδοφόρες όσο και ζημιογόνες. Αν και η απόδοσή του την τελευταία 6ετία δεν είναι τόσο καλή όσο αυτή των 50 εκατοστημορίων, υπήρξαν ελάχιστες περιπτώσεις σημαντικών ζημίων. Πράγματι, αν ενσωματώσουμε τον παράγοντα του ρίσκου, θα επιλέξουμε το φίλτρο των 75 εκατοστημορίων, καθώς αποφέρει λιγότερες ζημιογόνες συναλλαγές και προτιμούμε να παραιτηθούμε από μέρος των πιθανών κερδών έχοντας μειώσει το ρίσκο της πιθανής ζημίας.