Αύριο, Τρίτη, θα ενεργοποιηθεί τελικά η ηλεκτρονική πλατφόρμα
Αναβολή για την Τρίτη, 13 Μαρτίου, πήρε τελικά η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας exoikonomisi.ypen.gr, για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ.
Το άνοιγμα της πλατφόρμας ήταν προγραμματισμένο για σήμερα το μεσημέρι ωστόσο αναβλήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η πλατφόρμα του exoikonomisi.ypen.gr ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει περίπου στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, ωστόσο για ώρες παρέμενε ανενεργή, μέχρι που τελικά η ενεργοποίησή της πήρε αναβολή για την Τρίτη.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ενισχύει επενδύσεις για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατοικιών (μονώσεις, αντικατάσταση καυστήρα, κουφώματα, κ.ά.).
Για ποιες εργασίες μπορείτε να πάρετε επιδότηση από το Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ
Οι εργασίες που ενισχύονται είναι:
- αντικατάσταση κουφωμάτων,
- τοποθέτηση - αναβάθμιση θερμομόνωσης,
- αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης - ψύξης και
- σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κύριας χρήσης.
Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια
Το ποσοστό της υπολογίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, που κλιμακώνονται σε 7 κατηγορίες:
- Επιδότηση 60% ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 20.000 ευρώ,
- το οποίο μειώνεται στο 50% για ατομικό εισόδημα 10.001-15.000 ευρώ και οικογενειακό 20.001 έως 25.000 ευρώ.
- Παράλληλα, από τις 7 εισοδηματικές κατηγορίες που ορίζονται, στις 6 στις οποίες προβλέπεται επιδότηση υπάρχει προσαύξηση 5% ανά προστατευόμενο μέλος.
Υπό την προϋπόθεση, όμως, η συνολική επιδότηση να μην υπερβαίνει το 70% στις 4 πρώτες και το 50% στις δύο τελευταίες. Ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία ορίζεται και ο ενεργειακός στόχος που θα πρέπει να επιτυγχάνεται από τις ενεργειακές παρεμβάσεις. Έτσι, θα απαιτείται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 40% για τις δύο πρώτες κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ για τις υπόλοιπες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να πετυχαίνουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 70% της κατανάλωσης.