Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση
Φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές για την ίδρυση ενεργειακών Κοινοτήτων προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.
Στα κίνητρα για την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, φορολογική σταθερότητα για 5 χρόνια, δυνατότητα ένταξης σε εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα xρηματοδότησης, απαλλαγή από τέλη σύνδεσης και διατήρησης αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτήσεων τους, μειωμένες εγγυήσεις κ.α. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιουνίου.
Όπως τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης το σχέδιο νόμου συνιστά μία νέα και ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση στην κατεύθυνση της προώθησης της κοινωνικής οικονομίας στον ενεργειακό τομέα. Επίσης, προσθέτει, αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας καθώς και στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας βάσει των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και του υπουργείου Ενέργειας.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ενεργειακή κοινότητα είναι Αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Μέλη μιας ενεργειακής κοινότητας μπορεί να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα καθώς και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Τουλάχιστον το 75% των μελών πρέπει να σχετίζονται με τον τόπο στον οποίο βρίσκεται η έδρα της Κοινότητας, ενώ κάθε μέλος θα μπορεί να συμμετέχει με ποσοστό το πολύ 20%(40% για τους ΟΤΑ).
Η Κοινότητα πρέπει να ασκεί υποχρεωτικά τουλάχιστον μία από τις παρακάτω δραστηριότητες:
α. Παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. και Συμπαραγωγής.
β. Διαχείριση (συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία, αποθήκευση, διάθεση) πρώτης ύλης για την παραγωγή ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από βιομάζα ή βιορευστά ή βιοαέριο ή μέσω αξιοποίησης αστικών αποβλήτων.
γ. Προμήθεια για τα μέλη της ενεργειακών προϊόντων, συσκευών, εγκαταστάσεων, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και της χρήσης συμβατικών καυσίμων, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
δ. Προμήθεια για τα μέλη της ηλεκτροκίνητων οχημάτων (υβριδικών ή μη) και οχημάτων με καύση φυσικού αερίου, υγραερίου ή βιοαερίου.
ε. Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας εντός της περιφερειακής ενότητας που βρίσκεται η έδρα της ή εντός όμορης περιφερειακής ενότητας ή διανομή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας.
στ.Προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου προς Τελικούς Πελάτες εντός της ίδιας ή όμορης περιφερειακής ενότητας.
ζ. Διαχείριση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
η. Ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων και σημείων ανεφοδιασμού με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), υγραέριο ή βιοαέριο ή διαχείριση μέσων βιώσιμων μεταφορών.
θ. Εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης νερού με χρήση Α.Π.Ε. εντός της περιφερειακής ενότητας που βρίσκεται η έδρα.