Απειλούν με διακοπή συνεργασίας τις υπεργολαβικές εταιρείες που θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε παραβίαση της
Ως «casus belli» θα αντιμετωπίσουν οι ενεργειακοί κολοσσοί, όπως η Exxon Mobil, η Total και η Eni, που έχουν πλέον ισχυρά συμφέροντα στην Κύπρο, ένα ενδεχόμενο συνεργασίας με τουρκικά συμφέροντα σε παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ, υπεργολάβων στους οποίους αναθέτουν εργασίες σε γεωτρήσεις και αναπτύξεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος».
Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι μια πτυχή των χειρισμών για αποτροπή ενδεχομένου τουρκικής προσβολής, με προσπάθεια γεώτρησης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, στράφηκε προς όλες τις μεγάλες εταιρείες, που προσφέρουν διεθνώς υπεργολαβίες σε γεωτρήσεις σε βαθιά νερά. Το κράτος υπέδειξε στους ενεργειακούς κολοσσούς το παράνομο και ποινικά κολάσιμο χαρακτήρα παράνομης δραστηριότητας για υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ και την αποφασιστικότητα για διώξεις και σε διεθνές επίπεδο.
Σε δεύτερο επίπεδο όπως αναφέρεται, οι διεθνείς κολοσσοί που εμπλέκονται στην Κυπριακή ΑΟΖ, έχουν επίσης καταστήσει σαφές στους συνεργάτες τους, ότι εμπλοκή τους σε ενέργειες που παραβιάζουν την Κυπριακή και διεθνή νομοθεσία, θα είναι αιτία άμεσης διακοπής της συνεργασίας τους. Ο αριθμός αυτών των διεθνών εταιρειών είναι τέτοιος, που αποτελούν ολιγοπώλιο στους τομείς εξειδικευμένων υπηρεσιών που προσφέρουν για γεωτρήσεις σε βαθιές θάλασσες.
Τέτοιες εταιρείες είναι η Tenaris, με έδρα το Λουξεμβούργο, που ειδικεύεται σε εξοπλισμό γεωτρήσεων, ο αμερικανικός κολοσσός Schlumberger που προσφέρει εξειδικευμένες τεχνικές υπεργολαβίες για τις γεωτρήσεις, όπως την προμήθεια των ρευστών γεώτρησης, την τεχνολογία κατεύθυνσης των γεωτρήσεων, τη θωράκιση γεωτρήσεων κ.λπ., την Halliburton που διαθέτει αποκλειστικότητα σε σημαντικές τεχνικές υπηρεσίες σε τέτοιες γεωτρήσεις, όπως πλατφόρμες εξόρυξης.
Το δημοσίευμα επικαλείται διεθνούς εμβέλειας παράγοντες του τομέα των υδρογονανθράκων, οι οποίοι εκτιμούν, ότι αυτές οι υπεργολαβικές εταιρείες θα απέχουν από παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ, όχι μόνο για λόγους διεθνούς νομιμότητας, αλλά και λόγω άμεσων οικονομικών συμφερόντων. Η εφημερίδα επισημαίνει εξάλλου, ότι το γεγονός ότι βρέθηκε σημαντικό κοίτασμα στον στόχο «Γλαύκος», που ενισχύει την παρουσία των Exxon Mobil και Qatar Petroleum στην Κυπριακή ΑΟΖ, με προγραμματισμό τουλάχιστον δύο γεωτρήσεων τους επόμενους 17 μήνες, όπως και γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή (Αίγυπτο και Ελλάδα), σημαίνει ότι και οικονομικά το συμφέρον των εταιρειών αυτών είναι μεγαλύτερο στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Ακόμα πέντε γεωτρήσεις που προγραμματίζουν επίσης από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι το τέλος του 2020 οι Total-Eni, σημαίνουν επίσης σημαντικό όγκο εργασιών για τις μεγάλες εξειδικευμένες εταιρείες του τομέα, επισημαίνει ακόμη το δημοσίευμα.
Διαπραγματεύσεις με Total-Eni για το τεμάχιο 7
Εν τω μεταξύ, συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Total-Eni διευθετούνται τις αμέσως επόμενες μέρες, από τη διαπραγματευτική ομάδα που διόρισε στην τελευταία του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του υπουργού Ενέργειας, συνεπικουρούμενου από τον υπουργό Οικονομικών. Αντικείμενο θα είναι η διαπραγμάτευση και κατάληξη στην τελική συμφωνία ανάθεσης ακόμα ενός τεμαχίου της κυπριακής ΑΟΖ, του τεμαχίου 7.
Το τεμάχιο 7 είχε διεκδικήσει μέσα από διαδικασία που προηγήθηκε η κοινοπραξία των Total-Eni, όπως διαμορφώθηκε και στο τεμάχιο 6. Το γεγονός ότι το διεκδίκησε μόνο η εν λόγω κοινοπραξία, είναι το αδύνατο διαπραγματευτικό ατού της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.
Ωστόσο και η κυβερνητική διαπραγματευτική ομάδα έχει το δικό της ισχυρό ατού στα χέρια: Είναι η πρώτη φορά που επί τάπητος βρίσκεται ένα τεμάχιο, στο οποίο πριν γίνει ανάθεση και προχωρήσουν οι ερευνητικές δραστηριότητες, είναι επιβεβαιωμένο ότι υπάρχει κοίτασμα. Πρόκειται για το κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6, που ένα σημαντικό του μέρος έχει ήδη διαπιστωθεί, ότι εκτείνεται στο τεμάχιο 7.
Μάλιστα, αναμένεται ότι μία από τις αμέσως επόμενες γεωτρήσεις (η επιβεβαιωτική στο κοίτασμα «Καλυψώ») θα γίνει ακριβώς από το τεμάχιο 7 και όχι από το τεμάχιο 6.