Εκτός αγορών για πέντε με έξι χρόνια μένουν κατά μέσο όρο τα κράτη που προχωρούν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους, σύμφωνα με μία ενδιαφέρουσα μελέτη του οίκου Moody's, που βασίζεται στην ανάλυση 36 περιπτώσεων δυσμενούς ανταλλαγής ομολόγων παγκοσμίως από το 1997 ως το 2013.
Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη μελέτη, οι χώρες αυτές έμειναν εκτός των διεθνών αγορών για 5,6 χρόνια μετά την αναδιάρθρωση.
Και μπορεί να μην αναφέρονται ειδικότερα στοιχεία για συγκεκριμένες χώρες, το μήνυμα αυτό μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο για την Ελλάδα, που προχώρησε σε αναδιάρθρωση χρέους το Φεβρουάριο του 2012, γεγονός που σημαίνει ότι, αν πάρουμε τοις μετρητοίς την εκτίμηση αυτή, τότε η Ελλάδα δύσκολα θα βγει στις αγορές πριν από το... 2017 !
Και όλα αυτά τη στιγμή που ήδη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2014, αλλιώς θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση.
Πάντως, σύμφωνα με τον οίκο Moody's, ο χρόνος της επιστροφής στις αγορές ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση, και εξαρτάται μεταξύ άλλων από το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, τη βελτίωση των δημοσιονομικών στοιχείων, την υποχώρηση εξωτερικών κινδύνων και την επαναφορά της πολιτικής σταθερότητας.
Μάλιστα, η ανάλυση των ειδικών του Moody's κατέδειξε ότι η αναβάθμιση μίας χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης δεν είναι προαπαιτούμενο για την έξοδο στις αγορές, αλλά τόσο η πρόσβαση στις αγορές, όσο και η αξιολόγηση, βελτιώνονται παράλληλα όταν βελτιώνονται οι οικονομικές προοπτικές, τα δημοσιονομικά στοιχεία και τα στοιχεία για το χρέος, οι εξωτερικές πιέσεις και οι εσωτερικές πολιτικές.