“Θα γίνουμε Αργεντινή” ή “δεν πρέπει να γίνουμε Αργεντινή”. Φράσεις που ακούσαμε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια από πολιτικούς, δημοσιογράφους και αναλυτές, και οι οποίες έδιναν έμφαση στη χρεοκοπία της Αργεντινής και πώς θα έπρεπε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο για την Ελλάδα.
Ωστόσο, μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην περιοδική έκδοση Third World Report επισημαίνει πως τα “μηνύματα” της Αργεντινής διαστρεβλώθηκαν σκόπιμα στην Ευρώπη, εστιάζοντας αποκλειστικά στις αρνητικές συνέπειες της χρεοκοπίας και όχι στα θετικά της.
Το 2001 η Αργεντινή χρεοκόπησε και προχώρησε σε υποτίμηση του πέσο, και από τότε η οικονομία της χώρας ανέκαμψε και έχει αναπτυχθεί σχετικά ισχυρά, όπως αναφέρεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα ευρωπαϊκά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έδωσαν υπερβολική έμφαση στις αρνητικές συνέπειες του πληθωρισμού και αντιτέθηκαν σφόδρα σε κάποιες μορφές κρατικού παρεμβατισμού, ακόμα κι αν στην Αργεντινή αυτές είχαν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία.
Οι ερευνητές αποδίδουν τη στάση αυτή των ευρωπαϊκών ΜΜΕ στον ιδεολογικό ρόλο τους στην εφαρμογή των πολιτικών αυστηρής λιτότητας στην Ευρώπη.