Η άτυπη στάση πληρωμών που έχει ήδη κηρύξει το ομοσπονδιακό κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει “τρομάξει” μέχρι τώρα αρκετά τις αγορές και τους αναλυτές – δεν είναι άλλωστε και η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτό όμως που φαίνεται πως τρομοκρατεί (και δικαίως, μάλλον) τους πάντες είναι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ, το οποίο δε μοιάζει καθόλου απίθανο, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί συνεχίζουν να “τρώγονται” σχετικά με την αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους.
"Η δημοσιονομική παράλυση είναι ήδη επιζήμια, αλλά η αδυναμία αύξησης του ορίου του χρέους θα ήταν ακόμη χειρότερη", δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στην Ουάσινγκτον, ενόψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν "ιδιαίτερη ευθύνη" απέναντι στην παγκόσμια οικονομία όσον αφορά στη νομισματική πολιτική, δεδομένου ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ενδέχεται σύντομα να περιορίσει τις ενέσεις ρευστότητας στην αγορά.
Αλλά και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε σήμερα ότι μια στάση πληρωμών στις ΗΠΑ λόγω μιας αδυναμίας αύξησης του ορίου του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους "θα ήταν κάτι το πρωτοφανές και εν δυνάμει καταστροφικό", έχοντας έναν πιο σημαντικό αντίκτυπο από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
"Η πιστωτική αγορά θα μπορούσε να παγώσει, η αξία του δολαρίου να κάνει βουτιά και τα αμερικανικά επιτόκια να εκσφενδονιστούν στα ύψη, οδηγώντας σε μια χρηματοπιστωτική κρίση και σε μια ύφεση, που θα θυμίζουν τα γεγονότα του 2008, ή σε μια ακόμη χειρότερη", αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε έκθεσή του, δύο εβδομάδες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου κατά την οποία το Κογκρέσο θα πρέπει να αυξήσει το όριο του χρέους, καθώς στην αντίθετη περίπτωση το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια στάση πληρωμών.
"Όπως το είδαμε πριν από δύο χρόνια, η παρατεταμένη αβεβαιότητα για το αν το έθνος μας θα εξοφλήσει εγκαίρως και στο σύνολό τους τις χρηματοπιστωτικές του υποχρεώσεις θα βλάψει την οικονομία μας", σημειώνει εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λου σε ανακοίνωσή του. "Η καθυστέρηση της αύξησης του ορίου του χρέους ως το τελευταίο λεπτό είναι ακριβώς αυτό που δεν χρειάζεται η οικονομία μας", προσθέτει.