Οι προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων για “ανακούφιση” από το λουκέτο στις ΗΠΑ

Τρία νομοσχέδια για την χρηματοδότηση μεμονωμένων υπηρεσιών, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα προγράμματα για τους βετεράνους, να ξανανοίξουν τα ομοσπονδιακά πάρκα που έκλεισαν και να αποκατασταθούν οι πόροι για την Περιφέρεια της Κολούμπια, στην οποία ανήκει η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, σχεδιάζουν να υιοθετήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αυτά τα μέτρα  "επιλεκτικής χρηματοδότησης" μπορεί να αφορούν μικρούς προϋπολογισμούς για την χρηματοδότηση μεμονωμένων μνημείων ή ολόκληρων κυβερνητικών υπηρεσιών, όπως η Υπηρεσία για τους Βετεράνους.

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή Πίτερ Κινγκ, τα μέτρα αυτά θα ενθαρρύνουν επίσης τους Δημοκρατικούς να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τον πλήρη τερματισμό του κλεισίματος μέρους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και την κατάρτιση μιας ευρύτερης δημοσιονομικής συμφωνίας,  που θα περιλαμβάνει την αύξηση του ορίου του χρέους.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική κυβέρνηση Ομπάμα απορρίπτει κατηγορηματικά τις διαπραγματευτικές προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων, λέγοντας ότι "δείχνουν απόλυτη έλλειψη σοβαρότητας, εξαιτίας της οποίας δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε για τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτήσουμε τις δημοσιονομικές μας προτεραιότητες στο μέλλον". 

Επιπλέον, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία Χάρι Ρέιντ,  δήλωσε  ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να συμφωνήσουν για την επαναλειτουργία της κυβέρνησης, προτού οι Δημοκρατικοί εξετάσουν την τελευταία τους πρόταση για τον τερματισμό του αδιεξόδου όσον αφορά τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.