Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης παρακολουθεί τις δραματικές στις ΗΠΑ, όπου από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη (ώρα Ουάσινγκτον) το αμερικανικό κράτος άρχισε να διακόπτει σταδιακά τη λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Ουσιαστικά το κράτος της Αμερικής κλείνει!
Η μερική αναστολή λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης σημαίνει καταρχήν ότι περισσότεροι από 800.000 εργαζόμενοι ίσως και 1 εκατομμύριο σύμφωνα με το Reuters, οι οποίοι δεν απασχολούνται σε απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες του κράτους, θα τεθούν σε υποχρεωτική άδεια και ορισμένες ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα σταματήσουν να λειτουργούν.
Κάποιες ημέρες το αμερικανικό κράτος θα έχει τα μισά χρήματα από όσα χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του και τους μισθούς των εργαζομένων και έτσι θα υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές.
Η κυβέρνηση θα στείλει στο σπίτι τους σε υποχρεωτική άδεια εργαζόμενους σε εθνικά πάρκα, σε ιατρικά ερευνητικά προγράμματα ακόμη και το ιατρικό προσωπικό που παρακολουθεί τα κρούσματα της γρίπης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν το Reuters αλλά και το CNN.
Αυτοί οι εργαζόμενοι θα πάνε στο σπίτι τους σε άδεια άνευ αποδοχών και θα πρέπει να περιμένουν να τα βρουν στη Γερουσία για να αποκτήσει και πάλι λεφτά – μέσω δανεισμού – το Αμερικανικό κράτος και έτσι να λειτουργήσει.
Βασικές λειτουργίες του κράτους, όπως η επιβολή του νόμου και ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας θα συνεχίσουν να λειτουργούν, ενώ το ίδιο θα γίνει και με τον στρατό.
Το βασικό πρόβλημα θα υπάρχει σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου. Για παράδειγμα, όπως γράφει το CNN, μπορεί ο στρατός και η αστυνομία να συνεχίζουν τη λειτουργία τους, όμως αν ένας πολίτης θέλει άδεια οπλοφορίας ή να βγάλει διαβατήριο, τότε θα πρέπει να περιμένει την επαναλειτουργία του κράτους.
Το ίδιο ισχύει και για κάποιον που θέλει ομοσπονδιακό δάνειο για να αγοράσει ένα σπίτι. Υπάλληλος δεν θα υπάρχει, χρήματα προφανώς και δεν υπάρχουν και έτσι ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να περιμένει.
Βασικές υπηρεσίες που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση και την εθνική άμυνα θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
Η Washinghton Post αναφέρει ότι θα σταματήσει να εργάζεται το 87% των υπαλλήλων του υπουργείου Εμπορίου, το 69% των υπαλλήλων του υπουργείου Ενέργειας, το 82% των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας και το 94% των υπαλλήλων της υπηρεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τους Financial Times, τη μεγαλύτερη επίπτωση θα έχουν οι ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι. Για τους υπαλλήλους που κρίνονται «βασικοί», συμπεριλαμβανομένων των πρακτόρων ελέγχου συνόρων και των ενεργών στρατιωτικών, οι πληρωμές πιθανότατα θα καθυστερήσουν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς το ένστολο προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ότι θα παραμείνουν κανονικά στην υπηρεσία τους κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνηση, αλλά προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις.
"Γνωρίζω ότι οι ημέρες που έρχονται μπορεί να σημαίνουν περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Και γνωρίζω ότι αυτό έρχεται μετά από τις αδειοδοτήσεις που πολλοί από εσάς υποστήκατε ήδη το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζουν κάτι περισσότερο από την δυσπραγία που παρακολουθούμε σήμερα στο Κογκρέσο", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τι σημαίνει για την οικονομία;
Εξαρτάται από το πόσο θα διαρκεί αυτή η περίεργη κατάσταση ενός κράτους που βάζει λουκέτο. Αν είναι μόλις λίγες ημέρες , το χτύπημα μπορεί να μην είναι σοβαρό. Όμως, αν κρατήσει ένα μήνα αυτό θα κάνει σημαντική οικονομική ζημία. Σύμφωνα με τον Mark Zandi επικεφαλή οικονομολόγος και συνιδρυτή της Moody Analytics αυτό μπορεί να σημαίνει μείωση του ΑΕΠ κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Για όσους ενδιαφέρονται πάντως, παρά το λουκέτο, ο Ομπάμα θα συνεχίσει να πληρώνεται κανονικά...
Η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης δεν είναι λόγος για να πουληθούν μετοχές, τονίζει σε ανάλυση του το businessinsider.
Όπως αναφέρει οι μετοχές έπεσαν χθες και ορισμένοι "ειδικοί" κατηγορούν τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Αυτό όμως φαίνεται να είναι λάθος. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση... κλείνει.
Μάλιστα στην πραγματικότητα, η χρηματιστηριακή αγορά βγήκε πιο ισχυρή την τελευταία φορά που έγινε αυτό το Νοέμβριο του 1995, αλλά και το Δεκέμβριο του 1996.
Δείτε το γράφημα
Πώς έφτασε στο "λουκέτο" η Ουάσινγκτον
Την 1η Οκτωβρίου ξεκινά το νέο οικονομικό έτος και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου έπρεπε να ψηφίσουν μέτρα για συνέχιση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού.
Η Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς είχε περάσει το σχετικό νομοσχέδιο μετά από έντονες διεργασίες στους διαδρόμους του Καπιτωλίου.
Αργότερα όμως, η Βουλή που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς προσέθεσε στο νομοσχέδιο μέτρα που μπλοκάρουν την χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης του συστήματος περίθαλψης -του Obamacare.
Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας ήταν αποφασισμένοι να μπλοκάρουν το τροποποιημένο νομοσχέδιο - όπως και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα προτίθετο να μην το υπογράψει εάν έφτανε στο Λευκό Οίκο.
Το βράδυ της Δευτέρας (ξημερώματα Τρίτης ώρα Ελλάδας) ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής, Τζο Μπέρερ, καλώντας τον να αναθεωρήσει την στάση του για το Obamacare. Μιλώντας στη Βουλή, ο Μπένερ είπε από την πλευρά του πως ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε ανυποχώρητος.
Το νομοσχέδιο, όπως αναμενόταν, καταψηφίστηκε στη Γερουσία με 56 κατά και 46 υπέρ...
Διαβάστε ακόμη: Η Αμερική κλείνει