Επιστρέφει στην ανάπτυξη και η Ισπανία;

Τον Αύγουστο η Πορτογαλία βγήκε επισήμως από τη μακροχρόνια ύφεση, φέρνοντας επιτέλους κάποια δειλά χαμόγελα στην Ευρωζώνη. Ίσως σύντομα να υπάρχουν καλά νέα και από την Ισπανία, αν πιστέψουμε την κεντρική τράπεζα της χώρας, που εκτιμά πως για το γ' τρίμηνο του 2013 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας σημείωσε “μια σταθεροποίηση, ή ακόμη και μια μικρή άνοδο”.

Αν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί και επισήμως, θα σημαίνει ότι η χώρα εξήλθε από την ύφεση η οποία πλήττει την οικονομία της τα τελευταία δύο χρόνια.

“Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με το τρίτο τρίμηνο δείχνουν στο σύνολό τους ότι παρατείνεται η τάση η οποία είχε παρατηρηθεί από την αρχή της χρονιάς προς μια όλο και λιγότερο αρνητική εξέλιξη της δραστηριότητας”, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στο οικονομικό της δελτίο. “Οι διαθέσιμες πληροφορίες, οι οποίες είναι ακόμη μερικές και ατελείς, είναι συνεπείς με μια σταθεροποίηση, ή ακόμη και μια ελαφριά άνοδο του ΑΕΠ κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου”, διευκρίνισε το ισπανικό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα.

Τα προσωρινά επίσημα κυβερνητικά στοιχεία για την ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο θα δημοσιευθούν την 30ή Οκτωβρίου και τα οριστικά την 28η Νοεμβρίου.

Και δεν είναι μόνο η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας: Η εταιρεία οικονομικών αναλύσεων Moody's Analytics έκανε επίσης λόγο περί επικείμενης εξόδου της Ισπανίας από την ύφεση, προβλέποντας ανάπτυξη 0,3% το 2014 και 0,8% το 2015. Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτή είναι πολύ μικρή για να οδηγήσει στην μείωση της ανεργίας, που “δε θα σημειωθεί στην Ισπανία πριν από το 2016”, ανέφερε η Moody's Analytics.