Οι στόχοι που τέθηκαν στο ελληνικό πρόγραμμα για τη μείωση του χρέους της χώρας, κατέχοντας κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του δεύτερου πακέτου στήριξης, είναι “ανούσιοι”, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
Μιλώντας στη Wall Street Journal, ο Ρέγκλινγκ τόνισε πως για να αξιολογηθεί επαρκώς η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βάση στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα για μεγάλο μέρος του χρέους της, καθώς και στο μακρόπνοο πρόγραμμα αποπληρωμής του.
“Δεν είναι επαρκές να θέτεις έναν στόχο για συγκεκριμένο λόγο χρέους. Είναι ανούσιο”, υποστήριξε ο Ρέγκλινγκ, που επεσήμανε ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους αποτελούν, με οικονομικούς όρους, “ισοδύναμο κουρέματος”, δηλώνοντας μάλιστα έκπληκτος που κάποιοι επιμένουν στη μείωση του χρέους.
Με τις δηλώσεις του αυτές ουσιαστικά ο Ρέγκλινγκ μοιάζει να απηχεί τις θέσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος πρόσφατα υποστήριξε πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ανοίγοντας μία μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη.
Ο κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε, ότι δεν αρκεί να τεθεί ως στόχος ένα ορισμένο επίπεδο του χρέους, αναφερόμενος στον στόχο 120% του ΑΕΠ που έχει τεθεί, προκειμένου να χαρακτηρισθεί ως βιώσιμο το ελληνικό χρέος. "Αυτό δεν έχει σημασία", είπε, προσθέτοντας: "Επειδή, εάν τεθεί ένα επίπεδο χρέους 120% του ΑΕΠ σε ένα χρονικό σημείο, έχει μεγάλη διαφορά, εάν η χώρα πρέπει να πληρώνει επιτόκια της αγοράς για το χρέος αυτό - που θα ήταν σήμερα στο 9% και ακόμη και αν μειωθούν θα φθάσουν στο 6% - ή εάν πληρώνει τα επιτόκια που χρεώνουμε εμείς, τα οποία είναι περισσότερο κοντά στο 1,5%. Αυτά είναι τα επιτόκια, με συν ή πλην ένα τέταρτο της μονάδας (0,25%). Δεν είναι επαρκής ανάλυση, αν κάποιος λαμβάνει υπόψη του μόνο το επίπεδο του χρέους ή τον λόγο του χρέους...Εμείς παρέχουμε χρηματοδότηση για 30 χρόνια".
Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι έγινε μεγάλη συζήτηση για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι αυτή η συζήτηση θα επαναληφθεί στους επόμενους 6 έως 9 μήνες και τότε η άποψή του αυτή θα αποτελέσει ένα "σημαντικό σημείο". Το ΔΝΤ, είπε, ενημερώνει τον ΕΜΣ για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί όσον αφορά την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. "Ναι, συμμετέχουμε σε αυτή τη πληροφόρηση, επειδή εμείς δίνουμε κάποια από τα δεδομένα. Και αυτό είναι αναπόφευκτο, επειδή η συμμετοχή μας (στο ελληνικό χρέος) είναι τόσο μεγάλη, ώστε το ΔΝΤ θέλει να ακούσει τις υποθέσεις που κάνουμε για τα επίπεδα των επιτοκίων. Συμμετέχουμε, δεν είμαστε υπεύθυνοι για την ανάλυση του χρέους του ΔΝΤ".
Το Eurogroup, τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, έχει κάνει σαφές ότι δεν αφήσει μόνη την Ελλάδα, όσο τηρεί τους όρους που έχουν τεθεί. Οι όροι του υφιστάμενου προγράμματος, είπε, λήγουν τον επόμενο χρόνο, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί όταν θα λήξει το πρόγραμμα,. "Δεν υπάρχει δανεισμός από το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) χωρίς όρους", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν όροι όταν σταματήσουν οι εκταμιεύσεις δανείων.