NΥ Times: Φταίει και η Μέρκελ για την κακοδαιμονία της Ελλάδας

Η θριαμβευτική επανεκλογή της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία αποτελεί προσωπικό θρίαμβο για την καγκελάριο, όμως αφήνει αναπάντητα ερωτήματα για την κατεύθυνση προς την οποία θα καθοδηγήσει τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όπως παρατηρούν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανάνηψη της οικονομίας της Ευρωζώνης δε θα είναι εύκολη. Και γι' αυτό φταίει και η Μέρκελ.

“Πολλοί φταίνε για την οικονομική συρρίκνωση της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα “μαγείρεψε” τα δημοσιονομικά της στοιχεία. Η Ισπανία και η Ιρλανδία απέτυχαν να περιορίσουν τις “φούσκες” των ακινήτων. Καμία χώρα δεν έλεγξε αρκετά προσεκτικά τις τράπεζες. Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε δόθηκαν ποτέ επαρκείς δανειστικές εξουσίες”, επισημαίνει το άρθρο, που συνεχίζει: “Όμως οι τωρινή κακοδαιμονία της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου οφείλει πολλά στα άκαμπτα μέτρα λιτότητας στα οποία επέμενε η κ. Μέρκελ, με αντάλλαγμα προγράμματα στήριξης που διατήρησαν τις πληρωμές από τις χρεωμένες κυβερνήσεις στους δανειστές τους. Αυτά τα μέτρα έχουν καταπνίξει την ανάπτυξη και ανάγκασαν αυτές τις κυβερνήσεις να περικόψουν τις κοινωνικές υπηρεσίες προς τους φτωχότερους πολίτες τους”.

Η αμερικανική εφημερίδα χαρακτηρίζει μάλιστα “απογοητευτικές” τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ ότι η πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη δε θα αλλάξει με τη νέα κυβέρνηση, αν και αναγνωρίζει πως έχει “μαλακώσει” το τελευταίο διάστημα σε ό,τι έχει να κάνει με τη λιτότητα, “που δείχνουν ότι ίσως έχει αρχίσει να κατανοεί την ανάγκη για μία πιο πεφωτισμένη γερμανική προσέγγιση”.

“Η πρόκληση τώρα είναι να σχηματιστεί μία κυβέρνηση αρκετά σοφή για να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και αρκετά ισχυρή για να τις “πουλήσει” στο γερμανικό λαό”, καταλήγει το δημοσίευμα των New York Times.