Οι Λετονοί δε θέλουν να μπουν στη ζώνη του ευρώ

Η ένταξη της Λετονίας στην Ευρωζώνη έχει ήδη δρομολογηθεί για την 1η Ιανουαρίου του 2014, όμως οι Λετονοί δε φαίνονται ιδιαίτερα... ανυπόμονοι να πιάσουν στα χέρια τους τα νέα νομίσματα του ευρώ. Το αντίθετο, μάλλον.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου SKDS που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το 53% των ερωτηθέντων δηλώνει κατά της υιοθέτησης του ευρώ, έναντι μόλις 22% που τάσσεται υπέρ του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης δε διαφέρουν σημαντικά με αυτά ανάλογων ερευνών που είχε κάνει το ινστιτούτο SKDS τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο, όμως ο Λετονός πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόβσκις εξακολουθεί να ελπίζει ότι η τάση αυτή θα αλλάξει τους προσεχείς μήνες.

“Εργαζόμαστε ώστε ο κόσμος να γνωρίζει τι θα γίνει τη στιγμή της αλλαγής και θα δούμε την υποστήριξη να αυξάνεται προοδευτικά”, δήλωσε πρόσφατα, προσπαθώντας να πείσει τους Λετονούς για τα οφέλη του ευρώ στην οικονομία της χώρας, και κυρίως τη διευκόλυνση των συναλλαγών και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.