Κινδυνεύουν οι ΗΠΑ να… ξεμείνουν από ρευστό τον Οκτώβριο;

Τον κίνδυνο έλλειψης ρευστού ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα του Οκτωβρίου, αν δεν αυξηθεί εκ νέου το “ταβάνι” χρέους της χώρας, όπως τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λου, μιλώντας σε μια εκδήλωση της ένωσης επιχειρήσεων Economic Club of Washington.

Ο Λου προειδοποίησε το Κογκρέσο να μην περιμένει ως την τελευταία στιγμή για να αυξήσει το όριο του δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, αφού αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημία στην οικονομία της χώρας. “Δεν αντέχουμε οικονομικά το ενδεχόμενο το Κογκρέσο να ρισκάρει ολόκληρη την πίστη και τις πιστώσεις των ΗΠΑ”, υπογράμμισε.

Ο Λου παραδέχθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί ποτέ να είναι βέβαιο πόσα χρήματα θα εισπραχθούν και θα δαπανηθούν από τα δημόσια ταμεία και, όσο πλησιάζει ο Οκτώβριος, υπάρχει ο κίνδυνος οι επενδυτές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση και να πάψουν να επανεπενδύουν σε κρατικό χρέος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο.

“Εάν αυτοί οι οποίοι διακρατούν αξιόγραφα των ΗΠΑ αποφάσιζαν ότι θέλουν να εισπράξουν τα χρήματά τους αντί να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν τα αξιόγραφά τους, θα μπορούσαμε απροσδόκητα να δούμε να χάνεται ολόκληρη η ποσότητα των διαθεσίμων μας σε ρευστό”, παρατήρησε ο Λου.

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι θα ήταν ανέφικτο να δοθεί προτεραιότητα σε οποιαδήποτε πληρωμή εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάζονταν να κηρύξουν αθέτηση πληρωμών. “Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε την αμετάκλητη ζημία που θα προκαλούσε μία τέτοια προσέγγιση στην οικονομία μας και στις χρηματαγορές”, πρόσθεσε.