Μία... αγιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάζει στο τεύχος του που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο το οικονομικό περιοδικό Economist, παροτρύνοντας τους Γερμανούς πολίτες να την επανεκλέξουν στις επικείμενες εκλογές και υποστηρίζοντας ότι “είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να καθοδηγήσει τη χώρα της και την Ευρώπη”.
Όπως εξηγεί ο Economist, έχει διαφωνήσει πολλές φορές με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ειδικά στο “αχρείαστα αυστηρό φάρμακο λιτότητας” που πρεσβεύει, ενώ θεωρεί πως είναι η υπεύθυνη για την αποτυχία της πλήρους τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη και την κατηγορεί ότι αποκρύπτει από τους ψηφοφόρους της τις ευθύνες της γερμανικής κυβέρνησης για την κρίση του ευρώ.
Γιατί, λοιπόν, θεωρεί τώρα ότι η Μέρκελ μπορεί να γίνει “η μεγάλη ηγέτιδα που τόσο απελπισμένα χρειάζονται η Γερμανία και η Ευρώπη”;
“Πολιτικά, λίγοι μπορούν να συγκριθούν με την κυρία Μέρκελ”, σημειώνει ο Economist, και εξηγεί: “Καθώς άλλοι ηγέτες ανεβαίνουν και κατεβαίνουν (έρχονται στο μυαλό οι Μπαράκ Ομπάμα και Ντέιβιντ Κάμερον) ή δεν ανεβαίνουν καν (κακόμοιρε Φρανσουά Ολάντ), έχει παραμείνει τόσο δημοφιλής, όσο και έμπιστη. Και μην υποτιμάτε το επίτευμά της να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη. Η Ελλάδα δε βγήκε από το ευρώ, οι βορειοευρωπαίοι πλήρωσαν για πακέτα διάσωσης, η Ισπανία και άλλες χώρες έκαναν μεταρρυθμίσεις που λίγοι θεωρούσαν πιθανές, βοήθησε να εξαφανιστούν παλιάτσοι σαν τον Ιταλό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η επιβίωση του ευρώ μέχρι τώρα δεν ήταν αναπόφευκτη”.
Έτσι, το περιοδικό υποστηρίζει πως το πιο ευνοϊκό αποτέλεσμα από τις επικείμενες εκλογές θα ήταν να διατηρηθεί το σημερινό κυβερνητικό σχήμα, δηλαδή να συνεργαστούν οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, με δεύτερο σενάριο μία συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών και τρίτο “επικίνδυνο και ασταθές” σενάριο, μία συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς.
Και μπορεί οι Γερμανοί να δείχνουν ότι δε θα τους ενοχλούσε μία συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών, ο Economist θεωρεί πως μία τέτοια εξέλιξη θα είχε αρνητικά αποτελέσματα. “Οι Σοσιαλδημοκράτες επλήγησαν βαριά από τον προηγούμενο συνασπισμό τους με την κυρία Μέρκελ, κι έτσι θα είναι πιο δύστροποι. Οι ψηφοφόροι θα ωθούνταν προς τα άκρα, μεταξύ των οποίων και ένα νέο κόμμα κατά του ευρώ, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, που θα μπορούσε κάλλιστα να συνταχθεί με την Αριστερά στο κοινοβούλιο. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες υποστηρίζουν την οικονομική μεταρρύθμιση και τις περικοπές στη φορολογία, όπου ένας “μεγάλος συνασπισμός” δε θα πετύχαινε πολλά”, αναφέρεται στο άρθρο.