Τα βρήκαν Κύπρος και Ρωσία για το δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ

Νέα, βελτιωμένη σύμβαση για την αποπληρωμή του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ υπέγραψαν σήμερα Ρωσία και Κύπρος, με ευνοϊκότερους όρους για τη Μεγαλόνησο.

Η βελτιωμένη σύμβαση προβλέπει μείωση του επιτοκίου από 4,50% σε 2,50%, με αναδρομική ισχύ από το Μάρτιο του 2013. Παράλληλα, καθορίζεται χρονοδιάγραμμα σταδιακής αποπληρωμής σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις και έναρξη το 2018, αντί της πλήρους αποπληρωμής το 2016.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε την εκτίμηση και τις ευχαριστίες της κυπριακής κυβέρνησης για τη θετική ανταπόκριση της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά και την προσδοκία ότι οι εξαίρετες πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο.

Όμως και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε σήμερα για την ετοιμότητα να αποζημιωθεί μέρος των χαμένων καταθέσεων Ρώσων υπηκόων μετά το “κούρεμα” που αποφάσισε το Eurogroup για την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή.

Σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, o κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως “οι Ρώσοι δεν έχουν προδώσει την Κύπρο, παρά τις σκληρές αποφάσεις του Μαρτίου, από τις οποίες επηρεάστηκαν πολλοί από αυτούς”.

Αυτό, πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντικό, διότι ενθαρρύνει και δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση ότι είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η οικονομία της Κύπρου και έχει καταστεί ένα από τα στοιχεία για να συνεχισθεί η ανάπτυξη των δεσμών με τη Ρωσία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο για τη συγκέντρωση χρημάτων, όταν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας και του τραπεζικού τομέα με στόχο την αποζημίωση των απωλειών.