Οι πλουσιότεροι Κινέζοι: Σκάνδαλα, διαζύγια και… success stories

Αυξημένη παραγωγή... δισεκατομμυριούχων παρουσιάζει σε διάστημα ενός χρόνου η Κίνα, σύμφωνα με μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου Hurun, που δείχνει ότι οι Κινέζοι με περιουσία άνω του 1 δισ. δολαρίων είναι πλέον 315, δηλαδή 64 περισσότεροι σε σχέση με το 2012.

Και ο πρώτος μεταξύ αυτών δεν είναι άλλος από τον Γουανγκ Τζιανλίν, επικεφαλής του γιγάντιου ομίλου Wanda, ο οποίος εξαγόρασε την αμερικανική αλυσίδα κινηματογραφικών αιθουσών AMC, και η περιουσία του υπολογίζεται σε 22 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Hurun.

Εντυπωσιακή είναι η περίπτωση του Λέι Ζιν, ιδιοκτήτη της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Xiaomi, που ανέβηκε στον κατάλογο ταχύτερα από κάθε άλλον, καθώς επταπλασίασε την περιουσία του από τον ένα χρόνο στον άλλο, αυξάνοντάς την στα 2,6 δισ. δολάρια.

Πολλοί απ' αυτούς τους δισεκατομμυριούχους έγιναν όμως πρωταγωνιστές σκανδάλων: Τρία από τα δέκα πρόσωπα που ήταν πέρυσι τα πλουσιότερα στο Σενγκντού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν (νοτιοδυτική Κίνα), είναι σήμερα προφυλακισμένα και περιμένουν να δικαστούν στο πλαίσιο της τρέχουσας εκστρατείας κατά της διαφθοράς, επισημαίνει το Hurun.

Ένας άλλος φυλακισμένος δισεκατομμυριούχος, ο Σου Μινγκ, ο οποίος βρισκόταν πέρυσι στην 676η θέση του καταλόγου με 490 εκατ. δολάρια, ήταν τον περασμένο μήνα ένας από τους σημαντικότερους μάρτυρες στην πολύκροτη δίκη του Μπο Σιλάι, καθώς δήλωσε ότι διέθεσε για δωροδοκίες 3,4 εκατ. δολάρια και αγόρασε μια έπαυλη στις Κάννες της νοτιοδυτικής Γαλλίας για τον Μπο, πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Επίσης, το κόστους τριών δισ. δολαρίων διαζύγιο της Βου Γιαζούν, της πάμπλουτης εργολάβου ακινήτων, την έκανε να πέσει από την 8η στην 22η θέση, ενώ ο πρώην σύζυγός της, χάρη σ' αυτό το "δώρο", έκανε την είσοδό του στο Τοπ 50 των πλουσιότερων Κινέζων...