Εντός του 2013 η “αρχή του τέλους” για τις αγορές ομολόγων της Fed

Οι φόβοι των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) πρόκειται εντός του 2013 να επιβραδύνει το πρόγραμμα αγοράς αμερικανικών ομολόγων φαίνεται πως επιβεβαιώνονται, με βάση τα λεγόμενα του προέδρου της κεντρικής τράπεζας του Σικάγο, Τσαρλς Έβανς.

Μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε η AgFirst Farm Credit Bank, ο Έβανς δήλωσε ότι μπορεί η Fed να ξεκινήσει τη διαδικασία σταδιακού τερματισμού της πολιτικής νομισματικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ μέσω της αγοράς ομολόγων αργότερα εντός του έτους, καθώς η οικονομία δείχνει δείγματα βελτίωσης, αν και δεν προσδιόρισε τον μήνα που θα αρχίσει η μείωση των αγορών κρατικών αξιόγραφων από τη Fed, εάν και κατά πόσον δηλαδή η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα πρόκειται να αρχίσει την διαδικασία αυτή μέσα στον Σεπτέμβριο, όπως ανέμεναν κάποιοι επενδυτές.

Τα στοιχεία για την απασχόληση που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα σήμερα έδειξαν σχετικά μικρή αύξηση των θέσεων εργασίας, αλλά τα στοιχεία ήταν αρκετά ασαφή ώστε να οδηγήσουν τη Fed σε ασφαλή συμπεράσματα και να καθορίσουν εάν θα προχωρήσει άμεσα στην μείωση της αγοράς αξιόγραφων αξίας 85 δισ. δολαρίων σε μηνιαία βάση. “Δεν αναμένω ότι οι οικονομικές προσδοκίες θα υλοποιηθούν κατά τρόπο ώστε να μειώσουμε τον ρυθμό αγορών μας αρχής γενομένης από αργότερα εντός του έτους. Θα ολοκληρώσουμε τη μείωση αυτή σε δύο στάδια”, ανέφερε.

“Κατά τη γνώμη μου, για να αρχίσουμε τη μείωση, θα ήταν καλύτερο πρώτα να είμαστε πεπεισμένοι πως τα διαθέσιμα στοιχεία θα δείχνουν πως έχει δρομολογηθεί για τα καλά η οικονομική ανάπτυξη”, υπογράμμισε ο Έβανς, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 3% έως το 2014, έπειτα από πολλά χρόνια βαθιάς ύφεσης.