“Ενθαρρυντικές ενδείξεις” βλέπει η Κομισιόν στην Πορτογαλία

“Ενθαρρυντικές ενδείξεις” δίνει η οικονομία της Πορτογαλίας, η οποία τελεί σε πρόγραμμα στήριξης, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε, που αναγνώρισε πως η χώρα κατάφερε να κάνει "σημαντικά βήματα" σε ένα "ιδιαίτερα δύσκολο και αντίξοο περιβάλλον".

Η Αρενκίλντε έκανε τα σχόλια αυτά αναφερόμενη στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο αντιπρόεδρος της πορτογαλικής κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας και η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι, χθες Τρίτη.

Σύμφωνα με την Eurostat, επιβεβαιώθηκε η αρχική της εκτίμηση, βάσει της οποίας το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Πορτογαλίας αυξήθηκε κατά 1,1%, αφού είχε συρρικνωθεί κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο. Η Αρενκίλντε επεσήμανε ότι η ανάπτυξη αυτή ήταν η πρώτη εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Ο Μπαρόζο και τα στελέχη της κυβέρνησης της Πορτογαλίας αναφέρθηκαν και σε άλλα θετικά δεδομένα, όπως η αύξηση των πορτογαλικών εξαγωγών κατά 3% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δήλωσε η Αρενκίλντε. Επιπλέον, η ανεργία σημείωσε μικρή μείωση, πέφτοντας στο 16,5% τον Ιούλιο από 16,7% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Πάντως η εκπρόσωπος της Επιτροπής επέμεινε ότι η Πορτογαλία οφείλει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το μνημόνιο δανεισμού της, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών δαπανών οι οποίες έχουν πυροδοτήσει ογκώδεις διαδηλώσεις. Η "δύσκολη" κοινωνική κατάσταση "συνεχίζει να απαιτεί τη λήψη μέτρων για την καταπολέμησης της ανεργίας", ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.