Δύο εβδομάδες μετά, η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί ενδεχόμενου τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα εξακολουθεί να τον... καταδιώκει, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίζει σήμερα εκ νέου πως δεν είπε τίποτα καινούργιο, αλλά αναφέρθηκε σε ειλημμένη απόφαση του Eurogroup από το τέλος του 2012, “με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εκπληρωθεί οι όροι του προγράμματος που λήγει στο τέλος του 2014”,
“Θέλω να το διευκρινίσω, διότι στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας λέγονται πολλά ψέματα”, δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Βαυαρική Ραδιοφωνία, εξηγώντας πως οι διευκρινίσεις δίνονται προκειμένου να μην μπορεί κανείς μετά τις εκλογές να ισχυριστεί ότι λέγονται πράγματα που δεν είχαν ειπωθεί ήδη πριν.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η κριτική που του άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε ότι δεν θα έπρεπε να συζητείται ακόμη η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των υπερχρεωμένων χωρών ώστε να μην αποδυναμωθεί ο μεταρρυθμιστικός ζήλος τους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι, επί της αρχής, συμφωνεί με τον συνάδελφό του. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι και κατά το παρελθόν είχε γίνει συζήτηση για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, χωρίς η κυβέρνηση να αλλάξει θέση, και τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να ζητά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Ταυτόχρονα πάντως, η πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου δε θα πρέπει να έχει εντολή να δώσει περισσότερα χρήματα στην Ευρωζώνη και ότι οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια θα πρέπει να δοθεί έπειτα από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς επιθυμούν η χώρα τους να παραμείνει στην Ευρωζώνη, όμως θα προτιμούσαν η συμμετοχή σε αυτήν να περιοριστεί “σε μια επιλεγμένη ομάδα πιο όμοιων κρατών”, όπως έδειξε η δημοσκόπηση YouGov Deutschland.
Οι Γερμανοί φαίνονται δυσαρεστημένοι επειδή αναγκάζονται να χρηματοδοτήσουν πακέτα διάσωσης χρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, αν και η δημοσκόπηση έδειξε ότι μόνο το 32% των ερωτηθέντων επιθυμεί την επιστροφή στο μάρκο.
Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 52% των Γερμανών δεν επιθυμεί η επόμενη κυβέρνηση να δεσμευθεί να προσφέρει επιπλέον χρήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία και το 57% δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να έχει την εντολή να συγχωρήσει οποιοδήποτε χρέος στην Ευρωζώνη.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων συμφώνησαν ότι η επόμενη ή ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας θα πρέπει να μπορεί να συμφωνήσει στην παροχή περαιτέρω βοήθειας σε άλλα κράτη της Ευρωζώνης μόνο μετά τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος. Παράλληλα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είναι αντίθετη στην αμοιβαιοποίηση του χρέους της Ευρωζώνης, κάτι στο οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει δεσμευθεί να αντιταχθεί.