FT: Προωθούνται αυστηρότεροι κανόνες για τη διάσωση τραπεζών

“Λαβράκι” έβγαλε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), σύμφωνα με τους Financial Times, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, καθώς ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και πρόεδρος του Συμβουλίου, Μαρκ Κάρνεϊ, προειδοποίησε ότι οι τράπεζες είναι πιθανό να υπόκεινται σε μία νέα σειρά διεθνών κεφαλαιακών κανόνων, με στόχο να είναι πλέον οι ομολογιούχοι των τραπεζών, και όχι οι φορολογούμενοι, που θα επιβαρύνονται όταν χρειαστεί η διάσωση ενός πιστωτικού ιδρύματος.

Και ενώ η Ελβετία ήδη εφαρμόζει παρόμοιους κανόνες, ένας παγκόσμιος κανονισμός που να ορίζει κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς πρωτοφανής για τις περισσότερες τράπεζες.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, το Συμβούλιο εισηγείται ουσιαστικά να επιβληθεί σε όλες τις τράπεζες ένα minimum ποσό χρέους το οποίοι μπορεί να “διασωθεί” με bail-in σε περίπτωση που η τράπεζα καταρρεύσει, όπως δήλωσε ο Κάρνεϊ, ο οποίος ηγείται μίας προσπάθειας να αποφευχθεί στο μέλλον μία νέα Lehman Brothers, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τη θέσπιση πιο αυστηρών κανόνων.

“Το ερώτημα είναι αν χρειαζόμαστε ένα ουσιαστικά συνεπές παγκόσμιο minimum. Μετά την απορρόφηση των απωλειών μιας τράπεζας, υπάρχει επαρκές διασώσιμο χρέος για να επανεκκινήσει;”, σχολίασε ο Κάρνεϊ, και συνέχισε: “Πρέπει τώρα να προχωρήσουμε από τις δυνατότητες στην πρακτική χρήση. Έχουμε κάνει ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα, αλλά πρέπει να το μεταφράσουμε σε πραγματικά σχέδια για μία απόφαση”.