Μέρκελ: Μπορεί να υπάρξει τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, και επομένως δε θα μπορούσε να μην αποτελέσει σημείο τριβής ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Πέερ Στάινμπρουκ στη σημερινή “τηλεμαχία” των δύο υποψηφίων για την καγκελαρία, που θα είναι και η μοναδική για την τρέχουσα προεκλογική περίοδο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας πως ένα τέτοιο πακέτο μπορεί να υπάρξει, αλλά σημειώνοντας πως “κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο θα είναι αυτό”. Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ, “αυτό θα το δούμε όταν έρθει η ώρα και με βάση τις εκθέσεις της τρόικας”.

Η Μέρκελ τόνισε ότι είναι καθήκον της να μην υποχωρήσει η πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, εξηγώντας πως “δεν πρέπει να δείξουμε λάθος αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή 'παροχές για αντιπαροχές, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα'”, ενώ διερωτήθηκε: “Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το θέμα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς. Βοηθάει με το να λυπάται για την δύσκολη κατάσταση; Ή βοηθάει με το να προτρέπει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;”.

Δεν παρέλειψε ακόμα να επιτεθεί εκ νέου στον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον οποίο κατηγόρησε για το γεγονός ότι η Ελλάδα έγινε δεκτή στην Ευρωζώνη χωρίς να πληροί τα απαραίτητα κριτήρια, σχολιάζοντας ότι η χώρα δεν είχε μόνο οικονομικά ελλείμματα, αλλά και το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται ένα μέλος της Ευρωζώνης”.

Από την πλευρά του, ο Πέερ Στάινμπρουκ αναγνώρισε πως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το κόμμα του θα είχε ακολουθήσει μία διαφορετική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σύμφωνα με τον Στάινμπρουκ, θα έπρεπε να εφαρμοστεί ένα "Σχέδιο Μάρσαλ 2" για την Ελλάδα και τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα "σε θανατηφόρα δόση", αλλά και μέτρα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Σχολίασε ακόμα ότι η Γερμανία, η οποία έχει κατά το παρελθόν η ίδια βοηθηθεί από τους εταίρους της, έχει πολιτική ευθύνη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει τις χώρες που έχουν ανάγκη.

"Βεβαίως χρειάζεται η εξυγίανση των προϋπολογισμών, αλλά όχι σε θανατηφόρα για αυτές τις χώρες δόση. Θα πρέπει να συνοδεύεται από κίνητρα, από ένα 'Σχέδιο Μάρσαλ 2'", ανέφερε. Εξήγησε μάλιστα ότι αυτή η λανθασμένη στρατηγική είχε ως αποτέλεσμα οι χώρες υπό κρίση να μην ανακάμψουν, η ανάπτυξη να παραμένει σε πολύ άσχημη κατάσταση και η ανεργία να ανεβαίνει. Αναφερόμενος πάντως γενικότερα στην κρίση του ευρώ, μίλησε για τραπεζική κρίση, ιδιαίτερα στην Κύπρο, στην Ιρλανδία και στην Ισπανία και τάχθηκε υπέρ του τραπεζικού ελέγχου και των εκκαθαρίσεων των τραπεζών σε βάρος των πιστωτών και όχι των φορολογούμενων.