“Μπάσιμο” στον οίκο Sotheby’s από τον επικεφαλής της Third Point

Ο πασίγνωστος οίκος δημοπρασιών και σπάνιων συλλογών Sotheby's, με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει γίνει ο νέος στόχος του επενδυτή Ντάνιελ Λεμπ.

Ο Λεμπ, που είναι επικεφαλής του επενδυτικού σχήματος της Third Point LLC, έβγαλε περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια από ελληνικά ομόλογα, ενώ το σχήμα του συμμετείχε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το ενδιαφέρον του Λεμπ για δημοπρασίες και αντίκες σχολιάζεται ποικιλοτρόπως στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Ο 51χρονος επενδυτής ξόδεψε 156,7 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει μέσω Χρηματιστηρίου το 5,7% του οίκου Sotheby's.

Ενδεχομένως αυτή η κίνηση να σημαίνει και αλαγή δραστηριοτήτων του επικεφαλής hedge funds.

"Είναι περίεργο επειδή οι επιχειρηματίες αυτού του κλάδου δεν είχαν μετακινήσει τις προτιμήσεις τους για περισσότερα από δέκα χρόνια", εξηγεί ο Μάικλ Πλάμερ, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του οίκου Christie's, ο οποίος έχει κοινό αντικείμενο, μα αντικρουόμενα συμφέροντα.

Ο οίκος Sotheby's είχε τζίρο 768,5 εκατομμύρια ευρώ κατά την περσινή χρονιά, η πλειονότητα του οποίου προερχόταν από τις δημοπρασίες πεπαλαιωμένων κρασιών, έργων τέχνης και πετραδιών.

Διά του εκπροσώπου του, Άντριου Γκάλι, ο οίκος καλωσόρισε την επένδυση του Λεμπ.

Η γυναίκα του, Μάργκαρετ Μούνζερ Λεμπ, είναι φημισμένη για τη λατρεία της σε έργα προπολεμικής και προνεωτερικής τέχνης.

Το ενδιαφέρον αγοράς μετοχών από τον Ντάνιελ Λεμπ έδωσε ώθηση πάνω από 3% της μετοχής του οίκου Sotherby's στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη συνεδρίαση της Δευτέρας.