Οι Σλοβάκοι βρήκαν τη λύση για τη φοροδιαφυγή: Αποδείξεις-λαχεία !

Στην Ελλάδα ψάχνουμε ακόμα τι θα κάνουμε με τις αποδείξεις: Ποιες θα μετράνε για την Εφορία, ποιες δε θα μετράνε, αν θα υπάρχει ποινή για όσους δε μαζεύουν αρκετές αποδείξεις... Στη Σλοβακία όμως (πιστεύουν ότι) βρήκαν τον τρόπο να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή: Μία... λοταρία αποδείξεων !

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, κάθε απόδειξη λιανικής πώλησης που θα εκδίδεται από τον Σεπτέμβριο θα αποτελεί κι ένα "λαχείο" για τον αγοραστή, στο πλαίσιο ενός είδους τυχερού παιχνιδιού που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

"Ελπίζουμε ότι έτσι θα ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ζητά αποδείξεις για τις αγορές του, για να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ. "Πολλοί από εμάς δε ζητάμε την απόδειξη παρά σπανίως, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πόσα χρήματα χάνονται έτσι στην παραοικονομία", πρόσθεσε.

Οι Σλοβάκοι θα μπορούν στο εξής να καταγράφουν τον αριθμό της απόδειξής τους σε ένα νέο σύστημα που αναπτύσσεται σε εθνική κλίμακα. Δύο φορές το μήνα θα γίνεται κλήρωση και θα αναδεικνύονται δέκα "τυχεροί" που θα κερδίζουν 10.000 ευρώ, αυτοκίνητα και διάφορα άλλα μικροποσά.

Παρόμοιες "λοταρίες" εφαρμόζονται ήδη στην Ταϊβάν και τη Μάλτα, ενώ στη Γεωργία ένα "τυχερό παιχνίδι" που είχε ξεκινήσει πέρυσι “άντεξε” μόλις επτά μήνες, αφού είχε ελάχιστο αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους...