Λαγκάρντ: Πρότεινε νομισματική χαλάρωση στους κεντρικούς τραπεζίτες

Έκπληξη προκαλεί η στάση του ΔΝΤ σχετικά με τη χαλαρή νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών του πλανήτη, αλλά εν πολλοίς εξηγείται μέσω της αλλαγής στάσης του.

Η ολοένα και μεγαλύτερη επίκληση του ΔΝΤ προς οικονομική βοήθεια δείχνει να το έχει εξαντλήσει από όλες τις απόψεις.

"Oι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη", υποστήριξε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας δεν χρειάζεται να βιαστούν να εγκαταλείψουν τις πολύ χαλαρές νομισματικές πολιτικές τους, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

"Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται βιασύνη για την έξοδο από τα μέτρα οικονομικής προσαρμογής. Η μη συμβατική νομισματική πολιτική χρειάζεται ακόμα σε όλα τα μέρη όπου χρησιμοποιείται, αν και σε κάποια από αυτά, χρειάζεται περισσότερο από ό,τι σε άλλα. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η μη συμβατική νομισματική πολιτική μπορεί να προσφέρει πολλά ακόμα. Και στην Ιαπωνία, η έξοδος απέχει ακόμα αρκετά", τόνισε.

Στην ομιλία της στην ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, είπε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη, από την έξοδο από τις πολιτικές αυτές.

"Οι πολιτικές και ο συντονισμός της πολιτικής δεν βρίσκονται ακόμα εκεί όπου θα έπρεπε να είναι. Εάν αποτύχουμε να δράσουμε σε διεθνές επίπεδο, με την κάθε χώρα να παίζει το ρόλο της, θα μπορούσαμε να θέσουν την παγκόσμια ανάκαμψη σε κίνδυνο", είπε.